Balearen

De Balearen vormen een aparte Spaanse provincie, de lslas Baleares. Naast het grootste eiland, Mallorca, horen ook Menorca, lbiza, Formentera en enkele kleinere, zelden bezochte eilanden bij de Balearen. Het klimaat is er zeer bestendig, met weinig neerslag, en in de zomer erg warm tot heet. Dat is een van de redenen waarom de Middellandse Zeearchipel al decennialang zo populair is.

Balearen kaartDe Balearen – Mediterraan eilandparadijs

De eilandengroep de Balearen, met een oppervlakte van 4992 km2, ligt 100 tot 300 km ten oosten van de Spaanse kust in de westelijke Middellandse Zee. Behalve een aangenaam klimaat treffen bezoekers op de eilanden een fraai landschap, afwisseling en culturele bezienswaardigheden, zodat ook mensen die niet van een strandvakantie houden aan hun trekken kunnen komen.



Mallorca – Hoofdeiland van de Balearen

Mallorca, het grootste Baleareneiland, heeft een oppervlakte van 3660 km2. Het eiland meet van west naar oost rond 100 km en van noord naar zuid rond 80 km. Het bezit alle landschapstypen die kenmerkend zijn voor het Middellandse Zeegebied: steile kusten, pittoreske baaien, diepe grotten en vruchtbare valleien in het binnenland.

Balearen 1Langs de westkust strekt zich een bosgebergte uit met hoogten van rond 1500 m (Serra de Tramuntana), dat steil afloopt naar zee. Hier liggen schilderachtige baaien, maar de schrale streek wordt ook al duizenden jaren gebruikt voor landbouw. Daarvan getuigen oude hoeven, bebouwde terrassen en de uitgekiende irrigatie. Sinds 2011 behoort het landschap tot het werelderfgoed van de Unesco.

Ook het zuidoosten bestaat uit bergruggen, die onder meer bezoekers trekken vanwege hun druipsteengrotten. Tussen de gebergten in het noordwesten en zuidoosten liggen de baaien van Alcudia en Palma. In het achterland daarvan zijn nog oude windmolens te zien die vroeger dienden voor de bevloeiing van de akkers en fruitboomgaarden in de vlakten. In het heuvelachtige binnenland, door de Mallorcanen kortweg ‘Es pla’ (de vlakte) genoemd, liggen uitgestrekte, heerlijk geurende pijnbossen.

Menorca

Menorca, het buureiland van Mallorca is op het eerste gezicht onooglijker en eenvoudiger dan het hoofdeiland in het westen. Ook het weer op Menorca is anders: de wind waait in het noorden wat harder, doordat de beschutting van hoge bergen ontbreekt. Door de harde wind is het bomenbestand minder weelderig dan op Mallorca. Op het eiland staan talloze windmolens en imposante stenen torens (talayots) en stenen tafels (taulas) uit de prehistorie. De hoofdstad, Mahón, ligt aan een van de grootste natuurlijke havens ter wereld.

Ibiza en Formentera

BalearenIbiza ligt tussen het vasteland en Mallorca, en is duidelijk kleiner; het eiland meet van oost naar west net 15 km en van noord naar zuid nog minder. De kust is onderverdeeld in talloze baaien. In het bergachtige binnenland ligt een aantal sfeervolle dorpen. In het noorden van het eiland wisselen bosjes met amandel-, olijf- en vijgenbomen en beboste heuvels elkaar af.

Wie nog iets wil opsnuiven van het oorspronkelijke karakter van de Balearen moet een bezoek brengen aan het kleinste bewoonde eiland: Formentera, met witte zandstranden, ongerepte landschappen, beboste heuvels en helder water.

Taal en bevolking op de Balearen

Op de Balearen worden naast het Spaans verschillende varianten van de Catalaanse taal gesproken. De bevolking leeft hoofdzakelijk van het toerisme, dat voor hoge inkomsten zorgt en veel arbeidsplaatsen oplevert, en daarnaast van de landbouw, vooral akkerbouw en fruitteelt ( amandelen, abrikozen vijgen, olijven en citrusvruchten). Een groot deel van de fruitoogst is bestemd voor de export. Typische kunstnijverheidsproducten zijn nog altijd lederwaren,palmvlechtwerk en het plaatselijke majolica, vaatwerk waarvan de naam is afgeleid van Mallorca.

Palma

De hoofdstad van de autonome regio de Balearen is een drukke moderne stad met zo’n vierhonderdduizend inwoners. Palma is sinds lang een bisschoppelijke residentiestad.

Het is beslist de moeite waard om Palma de Mallorca uitvoerig te bekijken. Aan de haven verheft zich een met fraaie sculpturen gedecoreerd bouwwerk uit de 15e eeuw, de Beurs (Lonja). Deze herbergt het Provinciemuseum, dat vooral Spaanse schilderkunst uit de vroege nieuwe tijd (15e-17e eeuw) exposeert.

Links van de ingang van de Beurs bevindt zich de voormalige Handelsrechtbank (Consulada). Niet ver daar vandaan, in de Calle de Apuntadores (nr.45) staat het ‘Huis van de Kunst’ (Mansión del Arte); hier hangen etsen van de Spaanse schilder Francisco de Goya (1746-1828), enkele kunstwerken uit de 15e eeuw, alsmede oude Spaanse, Italiaanse en Nederlandse schilderijen en modern werk. Vanaf de haven loopt de Avenida Antonio Maura naar het noordoosten, langs een kasteel en naar een driehoekig plein: de Plaza de la Reina.

Balearen PalmaNiet ver van deze Plaza verheft zich de kathedraal (La Seu), een vroeg gotisch bouwwerk (bouw begonnen rond 1230) van goudbruine zandsteen: de westelijke façade is van een latere datum. Ten oosten van de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis, dat een klein kerkelijk museum herbergt. Tegenover de kathedraal rijst de vroegere koninklijke burcht op (Palau de la Almudaina), een unieke mengeling van islamitische en gotische stijlelementen.



Ten noorden van de Plaza de la Reina bevindt zich de levendige hoofdpromenade van Palma. De bezoekers van Mallorca flaneren hier graag of drinken wat in de cafés. Vanaf het noordelijke einde van deze straat oostwaarts lopend komt u bij het theater en een met bomen bezette rambla; aan het zuidelijke eind daarvan ligt de Plaza Mayor. Vandaar loopt de Calle de San Miguel noordwaarts naar de San Miguelkerk, die ooit dienst deed als moskee.

Ten zuidwesten van de Plaza Mayor staat het raadhuis (Casa Consistoriall, waar een klein stadsmuseum is gevestigd. Vandaar verder naar het oosten staan de gotische kerken Santa Eulalia en San Francisco (13e-14e eeuw).