Klimaat Spanje

Klimaat Spanje – Spanje ligt in de gematigde zone en het klimaat wordt bepaald door zijn ongebruikelijke ligging. Door de oppervlakte en hoge bergachtige terreinen ontstaat een van de meest diverse en gevarieerde klimaten in Europa.

Klimaat Spanje

Vraag de meeste toeristen om de voornaamste reden om Spanje te bezoeken en de meesten zullen als reden opgeven: “Het klimaat Spanje – het zonnige warme weer in de meeste delen van het land, vooral in het zuiden.”



Hoewel Spanje een van de meest benijdenswaardige en stabiele klimaten ter wereld heeft, en het er meestal droog en zonnig is, kan men in de zomermaanden (mei tot september) worden verrast door extreme temperaturen op het vasteland en de eilanden.

Klimaat Spanje behoort tot de beste ter wereld

Klimaat Spanje kaartDe Cantabrische bergen markeren de eerste klimatologische zone die effect heeft op het klimaat van Spanje.

Ten noorden van deze zone ligt wat wij noemen regenachtig Spanje; dit gebied omvat het Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië, met een zeeklimaat bij uitstek, met slechts kleine variaties in temperatuur, milde winters en koele zomers, een bijna constant bewolkte hemel en frequente regenval, zij het minder in de zomer.

Dit klimaat, dat een typisch voorbeeld is van West-Europa, zorgt voor een Noord-Europese vegetatie. Qua oppervlakte is regenachtig Spanje goed voor ongeveer een derde van het land, terwijl het andere twee derde deel uitmaakt van het droge Spanje.

Uiteenlopende klimatologische omstandigheden

Het klimaat Spanje kent vier klimatologische types: landklimaat, zeeklimaat, Middellandse Zeeklimaat en subtropisch klimaat.

Het landklimaat heeft betrekking op het grootste deel van het schiereiland Spanje, en wordt beïnvloed door de centrale vlakten en de aangrenzende bergen in het oosten en het zuiden.

Landklimaat

Een landklimaat wordt gekenmerkt door brede dagelijkse en seizoensgebonden variaties in temperatuur en door weinig, onregelmatige neerslag die snel verdampt, met als gevolg een dor landschap. De jaarlijkse neerslag bedraagt over het algemeen 30-64 centimeter; in het grootste deel van de centrale vlakte ongeveer vijftig centimeter.

De noordelijke Meseta, het Sistema Central en het Ebro-bekken hebben twee regenseizoenen, één in het voorjaar (april-juni) en de andere in het najaar (oktober-november), met de late lente als de natste tijd van het jaar.

In de zuidelijke Meseta zijn de natte seizoenen ook in de lente en de herfst, maar de lente is eerder (maart) en de herfst is het natste seizoen. Zelfs tijdens de natte seizoenen is de regen onregelmatig en onvoorspelbaar.

Bij een landklimaat zijn de winters koud, met een sterke wind en hoge luchtvochtigheid, ondanks de lage neerslag. Met uitzondering van de berggebieden (de noordelijke uitlopers van de Sistema Iberico zijn het koudste gebied), waar het regelmatig vriest.

Warme zomers

De zomers zijn warm en wolkenloos, met een gemiddelde temperatuur overdag tot 21°C in de noordelijke Meseta en 24 tot 27°C in de zuidelijke Meseta; ’s nachts variëren de temperaturen van 7 tot 10°C.

Het Ebro-bekken, op een lagere hoogte, is extreem heet in de zomer en de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 43°C. De luchtvochtigheid is in de zomer laag in de Meseta Central en in het Ebro bekken, met uitzondering van de oevers van de rivier de Ebro, waar de luchtvochtigheid hoog is.

Zeeklimaat

Een zeeklimaat heerst in het noordelijke deel van het land, van de Pyreneeën tot de noordwestelijke regio, gekenmerkt door relatief milde winters, warme, maar niet hete zomers, en in het algemeen overvloedige regenval verspreid over het jaar.

De temperaturen variëren slechts licht, zowel per dag als per seizoen. De matigende effecten van de zee verminderen in het binnenland, waar de temperaturen met 9 tot 18°C meer verschillen dan aan de kust.

De afstand van de Atlantische Oceaan heeft ook invloed op de neerslag en er is minder neerslag in het oosten dan in het westen. De herfst (oktober tot en met december) is het natste seizoen, terwijl juli de droogste maand is.

De hoge luchtvochtigheid en de heersende wind vanaf de kust zorgt in het algemeen voor mist en nevel langs de noordwestkust. Dit fenomeen is iets verder landinwaarts minder frequent, omdat de bergen een barrière vormen voor de aanvoer van vocht vanaf zee.

Middellandse Zeeklimaat

Klimaat Spanje AndalusieHet mediterrane klimaat strekt zich uit van de Andalusische vlakte langs de zuidelijke en oostelijke kusten tot aan de Pyreneeën, aan de zeezijde van de bergketens die parallel aan de kust lopen.

De totale neerslag in deze regio is lager dan in de rest van Spanje, en is geconcentreerd in de late herfst-winter periode. In het algemeen is de regenval gering, vaak ontoereikend, onregelmatig en onvoorspelbaar.

Klimaat Zuid-Spanje

De temperaturen in het Middellandse Zeegebied zijn in de zomer en winter meestal hoger, en de dagelijkse temperatuurveranderingen zijn kleiner dan die van de continentale regio.

De temperaturen in januari zijn normaal gesproken gemiddeld 10 tot 13°C in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied, en ze zijn 9°C kouder in het noordoostelijke kustgebied nabij Barcelona. In de winter zijn de temperaturen in het binnenland op de Andalusische vlaktes iets lager dan aan de kust.

Heerlijke temperaturen voor een zomerse vakantie
De temperaturen in juli en augustus zijn gemiddeld 22 tot 27°C aan de kust en 29 tot 31°C verder landinwaarts, met een lage luchtvochtigheid. Het Middellandse Zeegebied wordt gekenmerkt door Leveche winden (sirocco-achtige hete, droge, oostelijke en zuidoostelijke luchtstromen) die afkomstig zijn uit Noord-Afrika. Deze winden, die soms fijn stof meevoeren, komen het meest voor in de lente.

Een koelere oostenwind, de Levante, waait als een trechter tussen de Penibético en het Atlas-gebergte van Noord-Afrika.

Subtropisch klimaat

Klimaat Spanje Canarische EilandenDe Canarische Eilanden tenslotte kennen een subtropisch klimaat. In de winter liggen de gemiddelde temperaturen boven de 14ºC. Gemiddelde zomertemperaturen rond 22ºC.

 

Klimaatzones

De klimaatzones van Spanje variëren van de besneeuwde Pyreneeën en de Sierra Nevada tot de hete semi-woestijn van de hoge centrale vlakte en Almeria. In Noord-Spanje is er een groot verschil in klimaat (zowel regionaal als per seizoen).

Het “Groene Spanje”, dat zich uitstrekt van het Baskenland langs de Atlantische kust via Cantabrië en Asturië naar Galicië, wordt uiteraard zo genoemd omdat het er veel regent (dus neem regenjassen, paraplu’s en geschikt schoeisel mee – zelfs in de zomer). Bilbao en Santiago staan bekend als zeer regenachtig en de met gras begroeide heuvels worden vaak gehuld in mist.

Klimaat Spanje – Winterperiode

De winters kunnen in het noorden en westen erg nat zijn, het kan er zelfs sneeuwen. De zomers daarentegen kennen overal veel zon en warmte, en worden intenser naarmate je verder het binnenland in gaat en over de bergen van de Cordillera Cantabrica trekt.

Het noorden is daarom een ideale bestemming voor een strandvakantie met de familie. Er zijn honderden prachtige baaien en stranden (vele beschut en met groene speelweides in de nabijheid), evenals badplaatsen die in de zomer al lang populair zijn onder de Spanjaarden.

Centraal Spanje – Klimaatinfo

In Centraal-Spanje heerst een landklimaat, met hete zomers en zeer koude winters. De zuidelijke Meseta is ook zeer droog; Madrid heeft een relatief gematigd klimaat. In de herfst en het voorjaar, beide zeer aangename seizoenen, variëren de gemiddelde temperaturen van 12 tot 15°C, met een minimum van 6°C tot maximaal 21°C. De zomer en winter zijn extremer.

In de zomer stijgt de temperatuur tot 40°C, hoewel de bergwinden de avonden iets koeler kunnen maken. De gemiddelde wintertemperatuur is 5°C, maar kan in januari, de meest onzeker maand van het jaar, dalen tot onder onder het vriespunt. Je moet je winterjas dus meebrengen en hoewel het niet vaak regent (met een jaarlijkse neerslag van ongeveer 438 mm per jaar) zijn de natste maanden januari tot april.

Klimaat Spanje – Oostelijke regio’s

In Oost-Spanje heeft Catalonië een klimaat dat net zo gevarieerd is als de geografie. In Andorra en de Pyreneeën kan de temperatuur in de winter (bijna zeker) dalen tot onder het vriespunt. Ten noorden van de Costa Brava ontstaan soms winden uit het niets en deze kunnen enkele dagen aanhouden.

Maar een beetje verder naar het zuiden is het klimaat betrouwbaarder, met weinig regen in de zomer. De gemiddelde temperatuur in de kustplaatsen is 25°C in de zomer en 11°C in de winter.

Vermijd de zomermaanden

Landinwaarts kan het veel warmer worden en genieten de lente en de herfst de voorkeur van bezoekers. In Zuid-Spanje heeft de omgeving van Andalusië, aan de zuidelijke rand van Europa, een bevoorrecht klimaat. De zomers zijn warm en de winters over het algemeen mild.

Er zijn echter aanzienlijke verschillen vanwege de grootte van het gebied, het bergachtige karakter en het feit dat de streek wordt begrensd door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De zomers kunnen in het binnenland zeer warm zijn met temperaturen oplopend tot 45°C en zelfs hoger in de provincies Sevilla en Córdoba.

Klimaat Spanje met uitersten

Almeria heeft een extreem droog woestijnachtige klimaat. Van november tot juni wordt de Sierra Nevada bedekt met sneeuw en vorst is gebruikelijk in berggebieden. De Levante wind heeft grote invloed en waait vaak dagenlang voor de kust van Cadiz en creëert hardnekkige wolken boven de rots van Gibraltar.

Juni tot oktober zijn meestal droge maanden, met uitzondering van sporadische stortregens. Zware regen in de wintermaanden wordt meestal afgewisseld met een stralende zon.

Klimaat Spanje – Canarische eilanden

De Canarische Eilanden kennen een subtropisch klimaat en het hele jaar door milde temperaturen (een gemiddelde van 24ºC). De gemiddelde temperaturen in de winter en zomer variëren van 17 tot 23°C op Tenerife en van 16 tot 22°C op Gran Canaria.

De meer bergachtige zones van Tenerife en Gran Canaria kennen in de winter overvloedige regen, die verantwoordelijk is voor het prachtige landschap, in tegenstelling tot de andere drogere en meer woestijnachtige eilanden.

De Balearen hebben allemaal min of meer dezelfde weersomstandigheden, met lokale variaties veroorzaakt door verschijnselen als de hoge bergketens op Mallorca.

De gemiddeld hoogste temperatuur op de Balearen is 21,2°C, de gemiddeld laagste 13,8°C, en de zon schijnt jaarlijks gemiddeld 59 procent. De gemiddelde neerslag in Mahon op Menorca is 580mm per jaar, terwijl dat in Palma op Mallorca slechts 480mm is.