Klimaat Costa Brava – Vakantie? # Weer + Beste Reistijd

Costa Brava, voor iedereen, ongeacht zijn liefhebberijen, wensen en behoeften, een ideaal vakantieoord bij uitstek. De kust van de provincie Gerona bezit de meest prachtige plekjes die de natuur ons in al haar facetten kan bieden, vooral daar, waar land en zee samen komen.

Costa Brava vakantie

De stroom van zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen bewijst steeds weer dat een vakantie naar Spanje en de Costa Brava steeds populairder worden. Deze Spaanse kuststreek, met weergaloze schoonheden en een zacht klimaat, is al jaren een favoriete vakantiebestemming voor veel Nederlanders.Als we spreken over de Costa Brava bedoelen we niet alleen de kust op zich, met opeenvolgende en verrassende bekoorlijkheden, maar het gehele geografische gebied van de streken La Selva en Empordà.

De populaire Spaanse kuststreek

Dat wil zeggen, de kuststreek van de provincie Gerona en de gebieden waarover deze streek zich uitstrekt en wordt begrensd door: de rivier Tordera in het zuiden en de rivier Ter achter de Pyreneeën in het noorden; de zee in het oosten en het heuvelachtige gebied van de gemeenten Vidreras en Llagostera in het westen.

Vakantie aan de Costa Brava

Bij het beschrijven van de Costa Brava hebben we de kust gevolgd van zuid naar noord, van Blanes tot aan Port Bou, daarbij het het binnenland volgend om de meest karakteristieke plaatsjes van de kust en omstreken tegelijkertijd te bespreken. Zo kun je de Costa Brava enigszins leren kennen, om naast de populaire badplaatsen haar talrijke en unieke verscheidenheden en haar buitengewone schoonheid ontdekken.

Woeste kust

Costa Brava kindvriendelijkDoor de onregelmatige configuratie, de vele rotsen, uitgesleten door de erosie van de zee. De onderbroken kustlijn met veel inhammen en uitlopers en woeste klippen. Soms zelfs van reusachtige afmetingen heeft deze kust terecht de naam Costa Brava gekregen, wat zoveel betekent als woeste kust.

Hoewel de meest karakteristieke eigenschap van deze Spaanse kust de fantastische vorm is. Rotsachtige klippen van vaak grote omvang, steile rotsen die puntvormig in zee uitlopen en afgronden of nauwe grotten die alleen toegankelijk zijn met een bootje. Aan de Costa Brava komen echter ook grote en kleine baaien voor met verrukkelijke stranden.

Uitgestrekte & intieme stranden – Grote en kleine baaien

Klimaat Costa BravaDeze bevinden zich op die plaatsen waar de stroming van het water het zand, ontstaan door erosie, heen sleurt, en op die manier prachtige en teruggetrokken strandjes doet ontstaan. Zij die hun toevlucht zoeken tot deze afgelegen strandjes en baaitjes, bevinden zich omringd door een vredig landschap waarin kleur en vorm van de rotsen, de kleurnuances van de gewassen en het zacht vergulde strand in elkaar overgaan en prachtig contrasteren tegen de blauwe zee.

Blanes en Lloret al decennia populair

Een andere aantrekkelijkheid welke bijdraagt tot het internationale toerisme van de Costa Brava vormen de uitgestrekte baaien en stranden van o.a. Blanes, Fanals, Lloret, Tossa, Sant Feliu de Guíxols, Aro, Palamós, Pals, Riells, Rosas, Llangà …

Bij dit alles komt nog dat dit rotsachtige, heuvelachtige en steile aangezicht van de Costa Brava een schrille tegenstelling vertoont tot zijn zachte klimaat, zelfs in de winter. Het Costa Brava weer wordt overheerst door een blauwe hemel en het altijd heldere en doorzichtige zeewater dat bijna het gehele jaar door een aangename temperatuur blijft houden.

Klimaat Costa Brava

Pijnbomen, kurkeiken, amandelbomen, citrusbomen en broodbomen bevinden zich landinwaarts en steken boven of te midden van deze steile kust uit en contrasteren met het goudkleurige zand van stranden en kreken. Een groots natuurlijk schouwspel dat mede door het zachte Costa Brava klimaat wordt gevormd.

Met temperaturen die gewoonlijk niet onder het vriespunt komen in de koudste wintermaanden en in de heetste zomermaanden zelden veel hoger komen dan 35 graden, is het klimaat Costa Brava met weinig regen ideaal om zowel in de zomer als winter vakantie te vieren.

Voorjaar

Lente  Mrt. Apr. Mei.
Max Temp 15 17 20
Min Temp 5 7 13
Zonuren 6 6 7
Regendagen 12 12 11
Zee Temp 13 14 16

Costa Brava Maart

Weer Costa Brava maart: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in maart een aangename 15°C met kans op een enkele regenbui. Er is gewoonlijk 6 uur zon per dag, waarbij de zon 46% schijnt van de 12 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater aan de Costa Brava kust in maart is 13°C.

Gemiddeld valt er 61 mm in 12 dagen regen in heel de maand maart. Een jas is tijdens je vakantie in maart geen overbodige luxe.

De maximale UV niveaus (UV index 4) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand maart is meestal een koele 5°C. Kledingadvies: Warme trui, vest of dunne jas voor de kille avonden.

Costa Brava April

weer Costa BravaWeer Costa Brava april: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in april een aangename 17°C met kans op een enkele regenbui. Er is gewoonlijk 6 uur zon per dag, waarbij de zon 46% schijnt van de 13 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater aan de kust in april is 14°C.

Gemiddeld valt er 63 mm regen in 12 dagen in heel de maand april. Een jas in de koffer tijdens je Costa Brava meivakantie in april is geen overbodige luxe.

De maximale UV niveaus (UV index 6) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand april is meestal een koele 7°C. Kledingadvies: Vest of dunne jas voor de kille avonden.

Costa Brava Mei

costa bravaWeer Costa Brava mei: De gemiddelde maximale dagtemperatuur is in mei een aangename 20°C met kans op een enkele regenbui. Er is gewoonlijk 7 uur zon per dag, waarbij de zon 48% schijnt van de 15 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater aan de Costa Brava kust in mei is 16°C.

Gemiddeld valt er 68 mm regen in 11 dagen in heel de maand mei. Een jas tijdens je Costa Brava meivakantie geen overbodige luxe.

De maximale UV niveaus (UV index 7) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand mei is meestal 10°C. Kledingadvies: vest of  zomerjas voor de kille avonden.

 

Zomer

Zomer  Jun. Jul. Aug.
Max Temp 24 28 28
Min Temp 15 17 17
Zonuren 8 9 8
Regendagen 5 6 9
Zee Temp 21 23 25

Costa Brava Juni

Weer Costa Brava juni: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in juni een warme 25°C met geen tot weinig regen. Er is gewoonlijk 10 uur zon per dag, waarbij de zon 69% schijnt van de 15 uren daglicht.

De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in juni 21°C.

Gemiddeld valt er 17 mm regen in 5 dagen in heel juni. Er kan zomerse kleding in de koffer tijdens je juni Costa Brava vakantie. De maximale UV niveaus (UV index 9) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in juni is meestal een comfortabele 16°C. Kledingadvies: Badkleding en zomerse kleding voor overdag.

Costa Brava Juli

Weer Costa Brava juli: De gemiddelde maximale dagtemperatuur is in juli een warme 28°C met geen tot weinig regen. Er is gewoonlijk 9 uur zon per dag, waarbij de zon 63% schijnt van de 15 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in juli 23°C.

Gemiddeld 31 mm regen in 6 dagen in heel juli. Er kan zomerse kleding in de koffer tijdens je juli Costa Brava zomervakantie. De maximale UV niveaus (UV index 9) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in juli is meestal een comfortabele 17°C. Kledingadvies: Badkleding en zomerse kleding voor overdag.

Costa Brava Augustus

costa bravaWeer Costa Brava augustus: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in augustus een warme 28°C met geen tot weinig regen. Er is gewoonlijk 8 uur zon per dag, waarbij de zon 59% schijnt van de 15 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in augustus 23°C.

Gemiddeld 56 mm regen in 9 dagen in heel augustus. Er kan zomerse kleding in de koffer tijdens je augustus Costa Brava zomervakantie. De maximale UV niveaus (UV index 8) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand augustus is meestal een comfortabele 17°C. Kledingadvies: Badkleding en zomerse kleding voor overdag.

Herfst

Herfst  Sep. Okt. Nov.
Max Temp 25 20 16
Min Temp 15 11 6
Zonuren 6 6 5
Regendagen 9 11 6
Zee Temp 23 20 17

Costa Brava September

Weer Costa Brava september: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in september een warme 25°C. Er is gewoonlijk 6 uur zon per dag, waarbij de zon 51% schijnt van de 12 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in september 23°C.

Gemiddeld valt er 68 mm regen in 9 dagen in heel september. Een dunne regenjas is tijdens je september Costa Brava vakantie geen overbodige luxe. De maximale UV niveaus (UV index 6) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in september is meestal een comfortabele 15°C. Kledingadvies: Dunne (regen)jas en zomerse kleding overdag.

Costa Brava Oktober

stranden costa bravaWeer Costa Brava oktober: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in oktober een warme 20°C . Er is gewoonlijk 6 uur zon per dag, waarbij de zon 51% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in oktober 20°C.

Gemiddeld valt er 101 mm  regen in 11 dagen in heel oktober. Een dunne regenjas is tijdens je oktober Costa Brava herfstvakantie geen overbodige luxe. De maximale UV niveaus (UV index 4) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand oktober is meestal een comfortabele 11°C. Kledingadvies: Dunne (regen)jas en zomerse kleding overdag.

Costa Brava November

herfstvakantie Costa BravaWeer Costa Brava november: De gemiddelde maximale dagtemperatuur is in november een warme 16°C. Er is gewoonlijk 5 uur zon per dag, waarbij de zon 50% schijnt van de 10 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in november 17°C.

Gemiddeld valt er 71 mm regen in 11 dagen in heel november. Een dunne regenjas in de koffer tijdens je november Costa Brava vakantie is geen overbodige luxe. De maximale UV niveaus (UV index 2) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand november is meestal een comfortabele 6°C. Kledingadvies: Dunne (regen)jas en (warme) kleding overdag.

 

Winter

Winter  Dec. Jan. Feb.
Max Temp 13 13 13
Min Temp 4 2 3
Zonuren 5 5 5
Regendagen 12 12 11
Zee Temp 14 13 13

Costa Brava December

Weer Costa Brava december: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in december een aangename 13°C met kans op regen. Er is gewoonlijk 5 uur zon per dag, waarbij de zon 49% schijnt van de 9 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in december 14°C.

Gemiddeld 61 mm regen in 12 dagen in heel december. Een regenjas is tijdens je Costa Brava kerstvakantie geen overbodige luxe. Het maximale UV niveau (UV index 1) ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand december is meestal een koele 4°C. Kledingadvies: Regenjas, warme trui, vest of dunne jas voor de koude avonden.

Costa Brava Januari

ballonvarenWeer Costa Brava januari: De gemiddelde maximale dagtemperatuur is in januari een aangename 13°C met kans op regen. Er is gewoonlijk 5 uur zon per dag, waarbij de zon 49% schijnt van de 10 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in januari 13°C.

Gemiddeld valt er 56 mm regenval in 12 dagen  in heel januari. Een regenjas in de koffer tijdens je Costa Brava vakantie is geen overbodige luxe. Het maximale UV niveau (UV index 2) ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand januari is meestal een koude 2°C. Kledingadvies: Regenjas, warme trui, vest of dunne jas voor de koude avonden.

Costa Brava Februari

lloret de marWeer Costa Brava februari: De gemiddelde maximale dagtemperatuur aan de Costa Brava is in februari een aangename 13°C met kans op regen. Er is gewoonlijk 5 uur zon per dag, waarbij de zon 49% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is in februari 13°C.

Er valt gemiddeld 49 mm regenin 11 dagen in heel februari. Een regenjas in de koffer tijdens je Costa Brava krokusvakantie is geen overbodige luxe. Het maximale UV niveau (UV index 3) ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand februari is meestal een koude 3°C. Kledingadvies: Regenjas, warme trui, vest of dunne jas voor de koude avonden.

Costa Brava vakantie

klimaat costa bravaZie hier nog één van de motieven die dit gedeelte van de Catalaanse kust tot één van de meest geliefde oorden voor een goedkope vakantie heeft gemaakt. De vele toeristen, hebben natuurlijk zijn invloed gehad op de kuststreek. Maar toch zijn er nog schilderachtige, traditionele dorpjes aan de Costa Brava, zelfs de gewoontes en het dagelijkse leven van hun inwoners wordt niet verstoord door de vakantiegangers.

Dorpjes met witte huizen, kleine, smalle, zonovergoten straatjes, schoon en eenvoudig van vorm, komen we langs de gehele kust en ook landinwaarts tegen. Niet ver van deze stadskernen bevinden zich de campings, vakantiehuizen, appartementen en hotels. Soms vinden we naast de traditionele bebouwing villa’s en luxe vakantiehuizen voor de toeristen.

Vakantieplaatsen

Naast de kleine dorpjes aan de kust en landinwaarts zijn er de bekende Spaanse badplaatsen:
Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, Tamariu, Pals, L’Estartit, L’Escala, Emperiabrava, Roses, Llançá, Gerona, Begur, Figueres en Barcelona.

Meest gezocht

Camping Costa Brava
Vakantiehuis huren

costa brava vakantieBehalve visserij komt in de stadjes aan de Costa Brava veel handwerk voor, waarvan de producten over het algemeen erg geapprecieerd worden door de toeristen. Zowel in de kleinere als in de grotere stadskernen is de toeristenhandel belangrijk, die in de zomervakantie uiterst talrijk is. En hoe zou het ook anders kunnen, de toeristische industrie bloeit hier de laatste jaren weer volop door alle onrust in populaire vakantielanden als Turkije en Egypte.

In badplaatsen zoals Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Platja d’Aro, Palamós, Tamariu, Pals, L’Estartit, L’Escala, Emperiabrava, Roses, Llançá, Begur, en Figueres wordt het leven tijdens de vakantie periodes beheerst door allerlei toeristische activiteiten.Er zijn dan ook veel hotels, campings, vakantiehuizen, appartementen, restaurants, winkels van allerlei aard, uitgaansgelegenheden, enz. in deze plaatsen te vinden.

Bevolking aan de Costa Brava

De autochtone bevolking toont zich verknocht aan oude gebruiken; ze zijn van nature beschaafd en niet in overeenstemming met de moderne levenswijze. Ze zijn vriendelijk en gezellig, ze zijn oprecht in de omgang met hun streekgenoten en ook met de toeristen. Gewoonlijk komt in hun persoonlijkheid een soort ironische discretie en voorzichtigheid naar voren.

Doordat het een bevolking is die hun tradities in ere houdt zullen we gemakkelijk de kans krijgen om mee te genieten van eeuwenoude folkloristische gebruiken. In dit kader zijn de oude en artistieke volksdansen van uiterst belang en ook de beroemde traditionele Catalaanse volksdans, “La Sardana” die in groepen gedanst wordt op muziek, gespeeld door de “Cobla”, een klein orkest waarin vooral “La Tenora”, een hobo (gerelateerd) blaasinstrument, opvalt.

Op historisch gebied zijn er talrijke belangrijke bezienswaardigheden te vinden, van de alleroudste beschavingen tot de meest recente culturen. Zo zijn er bijvoorbeeld Phoenicische, Griekse en Romeinse resten in Ampurias, hunebedden en menhirs op verschillende plaatsen van deze streek. Het Iberische dorp Ullestret, het klooster van Sant Pere de Rodes, het kasteel Perelada, resten van oude stadskernen in Rosas, Lloret, Tossa, Pals, Palamós en nog veel meer oudheden.

Watersporten

stranden costa bravaDe vakantiegangers kunnen  allerlei soorten watersporten beoefenen, zoals surfen, kitesurfen, waterskiën, roeien, zeilen of tochten maken met motorjachten, vissen en zelfs duiken. Er bestaan verschillende golfclubs, waarvan die van Playa de Pats de belangrijkste is, beroemd door de internationale competities die er gehouden worden.

Van zeer veel cultureel en artistiek belang zijn de beroemde kunst- en muziekfestivals die jaarlijks in S’Agaró gehouden worden. Aan de bekendheid van deze costa heeft ook de verscheidenheid en buitengewone kwaliteit van de visrestaurants bij gedragen. Onder de meest beroemde gerechten van deze viskeuken kunnen we noemen het beroemde en populaire visgerecht “suquet de peix“, (vis, klaargemaakt met saus), de gebakken vissen, kreeft op z’n Catalaans en de zgn. slakken à la Garriguenso van Bagur.

Eten en drinken aan de Spaanse kust

foods-003-1Aan al deze lekkere visgerechten die de rijke keuken van de Costa Brava ons biedt, vallen nog de geurige kruiden en groenten en fruit op, als een belangrijke bijdrage aan de uitstekende Spaanse keuken die de streek ons biedt. Daarbij komt nog de hoge kwaliteit van het vlees, afkomstig uit stallen van de streek, bevoorrecht door een uitermate geschikt klimaat en met beschermende heuvels en valleien en vruchtbare weilanden.

Ook wildzwijn uit het bos El Federal tussen Tossa en Sant Feliu, of de wilde eend uit de rivieren Muga, Fluvià en Ter, en konijn, dat veelvuldig voorkomt in de gehele streek. Uitgestrekte wijngaarden en wijnhuizen leveren Spaanse wijnen van goede kwaliteit.

Steeds meer (goedkope) appartementen, campings en hotels voorzien in de behoefte aan onderdak in verschillende plaatsen aan de kust. Hotels van allerlei categorieën, hoge appartementengebouwen en talrijke campings dragen bij in de constante vraag naar onderdak voor al diegenen die van de niet te evenaren prachten van deze kust komen genieten.

Zo zijn er  vakantieplaatsen ontstaan langs de hele kust, doordat men vakantiehuizen, villa’s en chalets van verschillende categorieën ter beschikking van het toerisme heeft gebouwd.

Vliegen Costa Brava

vliegen costa bravaDe voornaamste toegangspoort voor deze buitengewone Spaanse kust is het vliegveld van Gerona, gelegen in de nabijheid van de hoofdstad van de provincie Gerona. Luchthaven / vliegveld Gerona ligt op een centraal punt ten opzichte van de Costa Brava, waardoor de afstand vanuit welke plaats dan ook, ongeveer even groot is.

Gerona luchthaven beschikt over alle installaties en diensten die een modern vliegveld vereist, en is steeds bezig met constante vernieuwingen die de groei van het luchtverkeer met zich meebrengt.