Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden (lslas Canarias) behoren evenals de Balearen bij Spanje. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan voor de noordwestkust van Afrika.

De bekendste eilanden van de archipel zijn van noordoost naar zuidwest Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife. Daarnaast zijn er nog de kleinere eilanden La Gomera, La Palma, El Hierro.

Door hun zuidelijke ligging, mooie stranden en aangename klimaat zijn de Canarische Eilanden voor de Europeanen een aantrekkelijke vakantiebestemming, ook in de wintermaanden. De zee tussen de eilanden is tot 1000 m diep en de hoogste berg, zowel van de Canarische Eilanden als van heel Spanje, is de 3718 m hoge Pico del Teide op Tenerife.

Weer Canarische Eilanden

Klimaat en weer Canarische Eilanden – deze Spaanse eilanden zijn gezegend met heerlijk weer het hele jaar door. Niet voor niets noemt met de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura de eilanden met de eeuwige lente.

Het maakt niet uit welke maand van het jaar je kiest, op elk gewenst moment is het een goede tijd om een Canarische Eilanden vakantie te boeken.

Natuurlijk zijn ook op deze Spaanse eilanden juni, juli en september de drukste en tevens de warmste maanden. Misschien een idee als je kunt om deze hoogseizoen maanden te vermijden worden.

Mocht je in de gelegenheid zijn dan is februari een leuke maand om de Canarische Eilanden te bezoeken. Naast het heerlijke weer heb je ook de kans om deel te nemen aan ’s werelds op twee na grootste carnaval, in Santa Cruz op Tenerife.Winter

We geven hieronder een overzicht per maand van het klimaat en weer Canarische Eilanden van de 4 populairste eilanden.

December

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden december
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand december van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in december. Het regent in december op Tenerife gemiddeld 9 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rond het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand december van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in december. Het regent in december op Gran Canaria gemiddeld 6 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rond het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand december van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in december. Het regent in december op Lanzarote gemiddeld 6 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rond het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand december van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in december. Het regent in december op Fuerteventura gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rond het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

December Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 21 21 21 20
Min temp 15 14 14 14
Zonuren 6 6 6 6
Regendagen 9 6 6 5
Zee temp 20 20 20 20

Januari

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden januari
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand januari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in januari. Het regent in januari op Tenerife gemiddeld 10 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand januari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in januari. Het regent in januari op Gran Canaria gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand januari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 13 graden in januari. Het regent in januari op Lanzarote gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand januari van 19 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 13 graden in januari. Het regent in januari op Fuerteventura gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

 

Januari  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 20 20 20 19
Min temp 15 14 13 13
Zonuren 6 7 7 7
Regendagen 10 5 5 5
Zee temp 19 19 19 19

Februari

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden februari
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand februari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in februari. Het regent in februari op Tenerife gemiddeld 8 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand februari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in februari. Het regent in februari op Gran Canaria gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand februari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 13 graden in februari. Het regent in februari op Lanzarote gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand februari van 20 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 13 graden in februari. Het regent in februari op Fuerteventura gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

 

Februari  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 20 20 20 20
Min temp 14 14 13 13
Zonuren 7 7 7 7
Regendagen 8 5 5 5
Zee temp 19 19 18 18

Voorjaar

Maart

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden maart
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand maart van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in maart. Het regent in maart op Tenerife gemiddeld 6 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand maart van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in maart. Het regent in maart op Gran Canaria gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand maart van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in maart. Het regent in maart op Lanzarote gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand maart van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in maart. Het regent in maart op Fuerteventura gemiddeld 4 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

 

Maart Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 21 21 21 21
Min temp 15 14 14 14
Zonuren 7 7 7 7
Regendagen 6 5 5 4
Zee temp 19 19 18 18

April

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden april
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand april van 22 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 16 graden in april. Het regent in april op Tenerife gemiddeld 4 dagen. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand april van 21 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in april. Het regent in april op Gran Canaria gemiddeld 3 dagen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand april van 22 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in april. Het regent in april op Lanzarote gemiddeld 4 dagen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand april van 22 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 14 graden in april. Het regent in april op Fuerteventura gemiddeld 2 dagen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

 

April Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 22 21 22 22
Min temp 16 15 14 14
Zonuren 9 8 8 8
Regendagen 4 3 4 2
Zee temp 20 19 18 18

Mei

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden mei
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand mei van 24 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 16 graden in mei. Het regent in mei op Tenerife gemiddeld 3 dagen. De zon schijnt gemiddeld 10 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand mei van 22 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 16 graden in mei. Het regent in mei op Gran Canaria gemiddeld 2 dagen. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand mei van 23 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in mei. Het regent in mei op Lanzarote gemiddeld 2 dagen. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand mei van 23 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 15 graden in mei. Het regent in mei op Fuerteventura gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

 

Mei Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 24 22 23 23
Min temp 18 16 15 15
Zonuren 10 9 9 9
Regendagen 3 2 2 1
Zee temp 21 20 19 19

Zomer

Juni

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden juni
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juni van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in juni. Het regent in juni op Tenerife gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 11 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juni van 24 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 17 graden in juni. Het regent in juni op Gran Canaria gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juni van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 17 graden in juni. Het regent in juni op Lanzarote gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 10 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juni van 24 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 17 graden in juni. Het regent in juni op Fuerteventura gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

 

Juni Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 25 24 25 24
Min temp 18 17 17 17
Zonuren 11 10 10 9
Regendagen 1 1 1 1
Zee temp 22 22 20 20

Juli

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden juli
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juli van 28 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 21 graden in juli. Het regent in juli op Tenerife gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 10 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 23 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juli van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 19 graden in juli. Het regent in juli op Gran Canaria gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juli van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 19 graden in juli. Het regent in juli op Lanzarote gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 10 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand juli van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 19 graden in juli. Het regent in juli op Fuerteventura niet. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

 

Juli  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 28 27 27 27
Min temp 21 19 19 19
Zonuren 10 9 10 9
Regendagen 1 1 1 0
Zee temp 23 22 21 21

Augustus

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden augustus
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand augustus van 29 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 22 graden in augustus. Het regent in augustus op Tenerife gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 24 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand augustus van 28 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in augustus. Het regent in augustus op Gran Canaria gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 23 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand augustus van 28 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in augustus. Het regent in augustus op Lanzarote niet. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand augustus van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in augustus. Het regent in augustus op Fuerteventura niet. De zon schijnt gemiddeld 9 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

 

Augustus  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 29 28 28 27
Min temp 22 20 20 20
Zonuren 9 9 9 9
Regendagen 1 1 0 0
Zee temp 24 23 22 22

Herfst

September

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden september
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand september van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 21 graden in september. Het regent in september op Tenerife gemiddeld 2 dagen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 24 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand september van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in september. Het regent in september op Gran Canaria gemiddeld 3 dagen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 24 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand september van 28 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in september. Het regent in september op Lanzarote gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 23 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand september van 27 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 20 graden in september. Het regent in september op Fuerteventura gemiddeld 1 dag. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

 

September  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 27 27 28 27
Min temp 21 20 20 20
Zonuren 8 8 7 8
Regendagen 2 3 1 1
Zee temp 24 24 23 22

Oktober

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden oktober
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand oktober van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 19 graden in oktober. Het regent in oktober op Tenerife gemiddeld 4 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 23 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand oktober van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 18 graden in oktober. Het regent in oktober op Gran Canaria gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 23 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand oktober van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 18 graden in oktober. Het regent in oktober op Lanzarote gemiddeld 3 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand oktober van 25 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 18 graden in oktober. Het regent in oktober op Fuerteventura gemiddeld 3 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

 

Oktober  Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 25 25 25 25
Min temp 19 18 18 18
Zonuren 7 7 7 7
Regendagen 4 5 3 3
Zee temp 23 23 22 22

November

Klimaat Canarische Eilanden – Weer Canarische Eilanden november
Tenerife heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand november van 22 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 17 graden in november. Het regent in november op Tenerife gemiddeld 7 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Tenerife heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Gran Canaria heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand november van 23 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 17 graden in november. Het regent in november op Gran Canaria gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Gran Canaria heeft een gemiddelde temperatuur van 22 graden.

Lanzarote heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand november van 23 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 16 graden in november. Het regent in november op Lanzarote gemiddeld 5 dagen. De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Lanzarote heeft een gemiddelde temperatuur van 21 graden.

Fuerteventura heeft een gemiddelde dagtemperatuur in de maand november van 23 graden. De minimum temperaturen zijn gemiddeld 16 graden in november. Het regent in november op Fuerteventura gemiddeld 7 dagen. De zon schijnt gemiddeld 6 uur per dag. Het zeewater rondom het eiland Fuerteventura heeft een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

 

November Tenerife Gran Canaria Lanzarote Fuerteventura
Max temp 22 23 23 23
Min temp 17 17 16 16
Zonuren 6 7 7 7
Regendagen 7 5 5 5
Zee temp 22 22 21 20

Vakantie Canarische Eilanden

Canarische EilandenDe eilandengroep in de Atlantische Oceaan heeft niet alleen mooie stranden, maar ook per eiland variërende landschappen. Van groene dennenbossen en subtropische laurierbossen op de kleine eilanden tot half woestijnachtige gebieden. De passaat heeft zaden naar de eilanden geblazen van veel plantensoorten die er oorspronkelijk niet thuishoren.

Een van de oerbomen van de Canarische Eilanden is de drakenboom (Dracaena draco), en ook palmen en wilde olijfbomen groeien er vanouds. Een tropische vegetatie komt vooral voor op de westelijke ‘groene’ eilanden. De ‘woestijneilanden’ Fuerteventura en Lanzarote daarentegen zijn grotendeels kaal. met slechts hier en daar de kleuraccenten van een oase.

Canarische Eilanden

Het klimaat wordt bepaald door de noordoostpassaat, die op de westelijke Canarische Eilanden zorgt voor voldoende neerslag waar de wolken worden opgestuwd tegen de loefzijde van de bergen. Op de eilanden Fuerteventura en Lanzarote ontbreken zulke bergen, met als gevolg een droog klimaat en een half woestijnvegetatie.

Er valt minder dan 200 mm neerslag per jaar. De westelijke eilanden worden gekenmerkt door een subtropisch oceaanklimaat: de zomers zijn heet en droog, de winters zacht en (deels) vochtig. De hoeveelheid neerslag loopt naar het westen toe op.

Economische omschakeling door de eeuwen heenDe Afrikaanse westkust was de zeevarende volkeren allang vertrouwd. In 1483 nam Spanje het eiland Gran Canaria in bezit en weldra kwamen er kolonisten die er tarwe en suikerriet gingen verbouwen. Regelmatig gebruikten zeevaarders de Canarische Eilanden als tussenstation op hun ontdekkingsreizen; zo heeft Columbus de eilanden aangedaan voor hij westwaarts voer op zoek naar een nieuwe zeeroute.

De teelt van suikerriet en de handel in suiker en West-Afrikaanse slaven brachten de eilanden grote rijkdom. Pas na de aanleg van grote plantages in het Caribisch gebied verloor de eilandengroep zijn betekenis. De bewoners concentreerden zich nu op de wijnproductie en persten de zoete malvezij.

Toen aan het eind van de 19e eeuw de druivenstokken werden vernietigd door meeldauw moest de inheemse economie een nieuwe basis zoeken. Ten slotte ging men over tot de teelt van bananen. In de 20e eeuw kwamen de toeristenstromen uit Europa op gang, die het aanzien van de Canarische Eilanden definitief veranderden.

Grootste Canarische Eilanden

Canarische Eilanden Gran CanariaGran Canaria

Gran Canaria wordt wel beschreven als een ‘continent in het klein’, vanwege de grote variatie aan landschapsvormen. Het eiland, een oud vulkaanmassief met een vulkaankegel midden op het eiland, is 47 km lang en 55 km breed. Het is zo’n 350 km verwijderd van de Afrikaanse kust.

De noordzijde is onder invloed van de passaat zeer groen en in de valleien wordt landbouw bedreven. De zuidzijde daarentegen is van de wind afgekeerd en veel droger. De meeste eilandbewoners wonen in het noordoosten, in de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria.

De toeristencentra concentreren zich echter in het zuiden. tussen Bahía Feliz en Playa del Inglés en Puerto de Mogàn. Een bekende toeristische attractie is Maspalomas, een uniek, beschermd duinlandschap in het zuiden van het eiland. Een bizar contrast daarmee vormt de imposante bergwereld, met zijn filigrein-achtige rotsnaalden.

Op Gran Canaria zijn door erosie diepe, canyon-achtige kloven (barrancos) in de berghellingen ingeslepen. Ze lopen vanaf het middelpunt van het eiland, de Pico de las Nieves (1949 m), straalsgewijs uit naar de kust.

Canarische Eilanden Tenerife Tenerife

Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden. Hier staat de hoogste berg van Spanje, de vulkaan Pico del Teide, die een hoogte van 3718 m bereikt. De laatste uitbarsting was in 1909. In de taal van de oerbewoners, de Guanchen, betekent Tenerife ‘sneeuwberg’.

Het Parque Nacional del Teide, een belangrijke toeristische attractie, ligt in het midden van het bijna driehoekige eiland dat door de vulkaan in twee klimaatzones wordt verdeeld. Het noorden kent door de vochtigheid een weelderige vegetatie; de zuidelijke helft is heel zonnig en bijna zo droog als een woestijn.

Canarische Eilanden LanzaroteLanzarote

Op het op drie na grootste eiland van de archipel groeien praktisch geen bomen. Het is aangewezen op ontziltingsinstallaties om de bewoners en toeristen van water te voorzien. Het eiland ontleent zijn unieke karakter aan de vulkaanlandschappen met hun vele vormen en kleuren.

Het kreeg zijn huidige aanzien door de verwoestende vulkaanuitbarsting van 1730. De tektonische activiteit is nog altijd gaande; de laatste grote vulkaanuitbarsting vond echter plaats in 1824. De natuur in het vulkanengebied, de Montaňas del Fuego, wordt beschermd in het Parque Nacional de Timanfaya.

Canarische Eilanden FuerteventuraFuerteventura

Het op een na grootste en dunst bevolkte van de Canarische Eilanden ligt slechts 100 km van de Marokkaanse kust verwijderd. Hier waait constant de noordoostpassaat. Op het ooit dichtbeboste eiland groeien geen bomen meer, sinds kolonisten de bossen kapten voor de scheepsbouw. Het landschap is woestijnachtig en wordt gedomineerd door gedoofde vulkanen, die al heel lang niet meer zijn uitgebarsten.

De kleine Canarische Eilanden – La Gomera, La Palma en El Hierro

Canarische Eilanden La GomeraLa Gomera is een klein eiland met een oorspronkelijke vegetatie. In het binnenland ligt het Areal Bosque del Cedro, met honderdjarige laurierbomen en een cederbos dat onder bescherming van de Unesco staat.

Ook het Parque Nacional de Garajonay behoort tot het wereldnatuurerfgoed. De terrassen aan de zuidzijde verlenen het eiland, in combinatie met de bananenplantages, een geheel eigen charme.

La Palma, het eiland met de rijkste vegetatie, beschikt over het grootste zoetwaterreservoir van alle Canarische Eilanden. Het troont op een 4000 m hoge sokkel en is ontstaan door een onderzeese vulkaanuitbarsting.

De Caldera de Taburiente, een imposante. 9 km brede en tot 1800 m diepe krater met steile wanden, is het middelpunt van het eiland. Deze regio werd wegens zijn bijzondere geologische aard uitgeroepen tot nationaal park.

El Hierro, het meest westelijk gelegen eiland van de archipel. heeft kale, steile kusten. Zandstranden ontbreken. In het binnenland van het eiland groeien oude, scheef gewaaide jeneverbessen, Canarische dennen en regenbomen.

De weinige bewoners houden het toerisme binnen de perken en zetten in op milieuvriendelijke landbouw. De Unesco verleende El Hierro daarom de status van biosfeer reservaat.