Klimaat Gran Canaria – Bijna geen verschil tussen zomer en winter!

Het klimaat Gran Canaria leent zich het hele jaar door voor een heerlijke vakantie, zowel in de zomer als in de winter is het goed toeven op dit Canarische eiland.

Klimaat Gran Canaria

De reden dat het klimaat Gran Canaria zo goed is heeft alles te maken met de positie van het eiland in de Atlantische Oceaan, vlak voor de kust van Noord-Afrika. Het eiland ligt ten noorden van de evenaar en het grootste deel van de tijd in een gebied van hoge druk, waar het overwegend droog is en de luchten meestal onbewolkt zijn. Hetzelfde geldt voor de nabij gelegen Sahara woestijn, waar echter verzengende temperaturen normaal zijn.Door de invloed van de oceaan verschillen de temperaturen op Gran Canaria en de overige Canarische Eilanden gedurende het jaar slechts 4°C. De oceaan helpt om de luchttemperatuur te regelen en te voorkomen dat ze te hoog oploopt in de zomer of te laag wordt in de winter.

klimaat Gran Canaria Maspalomas-dunesTijdens uw Gran Canaria vakantie zult u merken dat de meeste badplaatsen zich in het zuidelijke deel van het eiland bevinden waar de zon iets meer schijnt, minder regen valt en de temperaturen iets hoger zijn. Daar zult u ook de beste stranden vinden, met name bij Maspalomas, Puerto Rico en de Playa de Amadores.

Net als op de andere Canarische Eilanden is het weer op Gran Canaria vrij constant met slechts marginale verschillen in temperatuur, neerslag en zon het hele jaar door. Met dit in uw achterhoofd kunt u zien waarom wij slechts de zomer- en winterperiodes hebben genoemd, het onderscheid tussen de seizoenen is zo klein dat het geen zin heeft daarnaast de lente en de herfst apart te noemen.

Klimaat Gran Canaria zomer

klimaat-gran-canaria-amadores-beachHet klimaat Gran Canaria is op zijn best tijdens het zomerseizoen. De hoogste temperaturen worden in deze periode van het jaar bereikt, er is veel zon en vrijwel geen neerslag. Hoewel het verschil met de wintermaanden niet groot is, worden de temperaturen vanaf mei geleidelijk hoger.

De temperaturen beginnen in mei bij ongeveer 22°C mei en bereiken 27°C in augustus, voordat ze langzaam dalen van 26°C in september tot 25°C in oktober. ’s Avonds blijft het aangenaam warm van juli tot oktober tussen de 18 en 20°C. Tot en met juni en in november is het iets koeler, wanneer het kan afkoelen tot 16 of 17°C na zonsondergang, zodat u ’s avonds misschien iets warms moet aantrekken.

Een van de beste dingen van het klimaat Gran Canaria, met name in de zomer, is dat je van mei tot augustus niet minder dan negen uur zon per dag hebt, daarna wordt het iets minder tot acht uur in september en zeven uur in oktober. Zoals we reeds vermelden, op het hoogtepunt profiteert u van een ruime hoeveelheid zon en heldere luchten en, tenzij u pech heeft, van onbewolkte dagen.

fuerteventura vakantieOver regen hoeft u zich geen zorgen te maken, op het hoogtepunt van de zomer van juli tot september heeft u slechts te kampen met hogere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Zo is het aangenaam warm zonder plakkerig of ongemakkelijk te worden.

De wind heeft hier ook invloed op; in de zomer komt de sterkste wind vanaf de Atlantische Oceaan. Hoewel de wind in de zomer over het algemeen sterker is, is er minder kans op stofstormen, die het weer op Gran Canaria in de winter kunnen beïnvloeden.

Je moet de hele zomer wel oppassen voor UV stralen. Gezien de ligging is het weer op Gran Canaria onderhevig aan hoge, zeer hoge en extreme UV blootstelling van mei tot oktober. Het is het ergste van juni tot augustus, dus zorg voor een goede bescherming tegen de zon.

Tot slot, voor degenen die graag een duik in zee nemen, de oceaan rond Gran Canaria is met 23°C het warmst van september tot oktober. Tegen die tijd heeft zij de hele zomer geprofiteerd van de stralen van de zon en de restwarmte bewaard totdat de temperaturen beginnen te dalen. Het is van belang dit op te merken, of u nu gaat in mei (rond de 20°C) of oktober, het klimaat Gran Canaria wordt niet geprezen om zijn warme zee.

Dit is voornamelijk te wijten aan de koude Canarische stroom, stromend vanaf de Noord-Atlantische Oceaan in de richting van de evenaar, die voorkomt dat de temperaturen oplopen tot bijvoorbeeld de hoogten aan de costa’s in de Middellandse Zee.

In feite, in vergelijking met de maximumtemperaturen van 25°C in Marmaris (Turkije) en 27°C in Cyprus, is de zee rond Gran Canaria merkbaar koeler. Velen zullen dit prettig vinden, maar als u het snel koud heeft of jonge kinderen heeft, kunt u ook een accommodatie zoeken met een verwarmd zwembad.

Klimaat Gran Canaria mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 22 24 26 27 26 25
Min temp 16 17 19 20 20 18
Zonuren 9 9 9 9 8 7
Regendagen 1 0 0 0 1 2
Zeetemp 20 21 22 23 23 23

Gran Canaria mei

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in mei is 22°C. Er zijn meestal 9 uren zon per dag, waarbij de zon 64% schijnt van de 14 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria is in mei 20°C.

Er valt nagenoeg geen regen met gemiddeld 3 mm regen in 1 dag over de gehele maand. Het maximale UV niveau is zeer hoog (UV-index 10) en ligt rond de middaguren wanneer de zon volop schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is meestal comfortabel met 16°C.

U ziet, het klimaat Gran Canaria leent zich perfect  voor de ideale meivakantie.

Gran Canaria juni

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in juni is 24°C met een lage luchtvochtigheid. Er zijn meestal 9 uren felle zon per dag, waarbij de zon 67% schijnt van de 14 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in juni is 21°C.

De kans op neerslag is te verwaarlozen met 1 mm in heel juni. Het maximale UV niveau is extreem hoog (UV-index 11) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is meestal een comfortabele met 17°C.

Gran Canaria juli

klimaat-gran-canaria-amadores-beachKlimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in juli is 26°C met een matige luchtvochtigheid. Er zijn meestal 9 uren felle zon per dag, waarbij de zon 69% schijnt van de 14 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in juli is 22°C.

De kans op neerslag is nihil met 0 mm voor de hele maand juli. Het maximale UV niveau is extreem hoog (UV-index 11) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is zeer comfortabel met 19°C.

Het klimaat Gran Canaria biedt in juli perfecte omstandigheden voor een vakantie met het hele gezin.

Gran Canaria augustus

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in augustus is 27°C met een matige luchtvochtigheid. Er zijn meestal 9 uren felle zon per dag, waarbij de zon 70% schijnt van de 13 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in augustus is 23°C.

De kans op neerslag is nihil met 0 mm voor de hele maand augustus. Het maximale UV niveau is extreem hoog (UV-index 11) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is zeer comfortabel met 20°C.

Evenals in juli perfecte omstandigheden voor een (strand)vakantie met het gezin.

Gran Canaria september

Costa Brava kindvriendelijkKlimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in september is 26°C met een matige luchtvochtigheid. Er zijn meestal 8 uren heldere zon per dag, waarbij de zon 64% schijnt van de 12 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in september is 23°C.

Gemiddeld is er kans op 9 mm regen in 1 dag voor de hele maand september. Het maximale UV niveau is zeer hoog (UV-index 9) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is zeer comfortabel met 20°C.

Gran Canaria oktober

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in oktober is 25°C met een lage luchtvochtigheid. Er zijn meestal 7 uren heldere zon per dag, waarbij de zon 62% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in oktober is 23°C.

Gemiddeld is er kans op 16 mm regen in 2 dagen voor de hele maand oktober. Het maximale UV niveau is hoog (UV-index 7) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is comfortabel met 18°C.

Het klimaat Gran Canaria is zelfs nu nog fantastisch. Waar anders vindt u zulke ideale omstandigheden voor de herfstvakantie?

Klimaat Gran Canaria winter

klimaat-gran-canaria-winterDe aantrekkingskracht van Gran Canaria wordt niet minder in de winter – verre van dat. Sterker nog, tijdens de wintermaanden bezoeken meer mensen het eiland dan in de zomer. Vooral maart is populair, als de mensen gaan om te genieten van het warme weer op Gran Canaria, voordat de hogere temperaturen en de hoge prijzen van de zomer beginnen.

Een van de beste dingen van het klimaat Gran Canaria in de winter is de overvloed aan heerlijke zon. Zelfs in december kunt u nog genieten van ongeveer zes uur zon per dag – ter vergelijking – een schamele één uur in Nederland en België. In december valt ook de meeste neerslag, maar met totaal slechts vier dagen regen blijft het minimaal. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dit een reden kan zijn om uw bezoek uit te stellen.

Na de warmte van oktober daalt de temperatuur in november tot 23°C en in december tot ongeveer 21°C. Januari en februari zijn de koelste maanden, maar met 20°C is het nooit koud. Zelfs na zonsondergang dalen de temperaturen slechts met ongeveer 5 of 6 graden met als laagste ongeveer 14°C van december tot maart. Het weer op Gran Canaria begint vanaf maart geleidelijk op te warmen.

weer fuerteventuraDe zee is echter nog koud, vooral van januari tot april, wanneer de temperatuur van het zeewater niet boven de 19°C komt. Sommige mensen vinden dit geen probleem voor de watersport, maar als u wilt krijgt u een wetsuit! Als u wilt zwemmen en prijs stelt op een beetje extra warmte, kunt u beter op zoek gaan naar hotels met verwarmde zwembaden.

Hoewel het in de winter minder waait, is de zee eigenlijk ruwer door de deining van de Atlantische Oceaan uit noordwestelijke richting. Winterstormen verderop de Atlantische Oceaan, in het bijzonder van november tot januari, produceren ook grotere golven in de buurt van land, die optimale voorwaarden scheppen om te surfen.

Van november tot mei heeft u niet te maken met hoge temperaturen en luchtvochtigheid, zelfs de intense UV straling neemt een pauze, en daalt tot matig van november tot januari. Dit weer met warme, grotendeels heldere omstandigheden in de winter, leent zich perfect voor het verkennen van het eiland.

Hoewel de wind over het algemeen minder impact heeft dan in de zomer, kan Gran Canaria met name in februari en maart slachtoffer worden van stormen, die stof en zand uit de Sahara blazen. Wanneer deze Calima stormen optreden zullen de temperaturen stijgen en het zicht worden beperkt. Hoewel langdurige stormen zeldzaam zijn, kunt u zelfs in de winter pech hebben, als u een paar dagen wordt getroffen door een Calima storm.

Klimaat Gran Canaria november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 23 21 20 20 21 21
Min temp 17 14 14 14 14 15
Zonuren 7 6 7 7 7 8
Regendagen 3 4 3 3 2 2
Zeetemp 22 21 19 19 19 19

Gran Canaria november

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in november is 23°C. Er zijn meestal 11 uren zon per dag, waarbij de zon 60% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria is in november 22°C.

Er valt gemiddeld 31 mm regen in 3 dagen over de gehele maand. Het maximale UV niveau is matig (UV-index 5) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur is meestal een comfortabele 17°C.

Gran Canaria december

herfstvakantie Costa BravaKlimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in december is 21°C. Er zijn meestal 6 uren zon per dag, waarbij de zon 60% schijnt van de 10 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in december is 21°C.

Er valt gemiddeld 33 mm regen in 4 dagen in de gehele maand december. Het maximale UV niveau is gemiddeld (UV-index 4) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur ligt meestal rond de 14°C.

Het klimaat Gran Canaria garandeert u een geweldige Kerstvakantie!

Gran Canaria januari

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in januari is 20°C. Er zijn meestal 7 uren zon per dag, waarbij de zon 61% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in januari is 19°C.

Er valt gemiddeld 27 mm regen in 3 dagen in de gehele maand januari. Het maximale UV niveau is gemiddeld (UV-index 4) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur ligt meestal rond de 14°C.

Gran Canaria februari

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in februari is 20°C. Er zijn meestal 7 uren zon per dag, waarbij de zon 63% schijnt van de 11 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in februari is 19°C.

Er valt gemiddeld 29 mm regen in 3 dagen in de gehele maand februari. Het maximale UV niveau is hoog (UV-index 6) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur ligt meestal rond de 14°C.

Wordt Gran Canaria uw bestemming met de krokusvakantie?

Gran Canaria maart

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in maart is 21°C. Er zijn meestal 7 uren heldere zon per dag, waarbij de zon 61% schijnt van de 12 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in maart is 19°C.

Gemiddeld is er kans op 17 mm regen in 2 dagen voor de hele maand maart. Het maximale UV niveau is zeer hoog (UV-index 8) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur ligt meestal rond de 14°C.

Gran Canaria april

Klimaat & Weer Gran Canaria: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Gran Canaria in april is 21°C. Er zijn meestal 8 uren heldere zon per dag, waarbij de zon 61% schijnt van de 13 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in en rond Gran Canaria in april is 19°C.

Gemiddeld is er kans op 11 mm regen in 2 dagen voor de hele maand april. Het maximale UV niveau is zeer hoog (UV-index 9) en ligt rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nachttemperatuur ligt in april rond de 15°C.

Klimaat Gran Canaria: samenvatting

stranden costa bravaAls u zich afvraagt wanneer u het beste naar Gran Canaria kunt gaan, is het antwoord vrij simpel – op elk gewenst moment. Juni tot september zijn de warmste en zonnigste maanden, maar van november tot maart heeft het eiland ook het beste weer binnen vierenhalf uur vliegen van Nederland of België. Het eiland heeft gedurende het hele jaar zulke uitstekende statistieken dat, welke maand u ook kiest, het onwaarschijnlijk is dat u teleurgesteld zult zijn over het weer op Gran Canaria.

Of u nu kiest om te ontspannen op het strand in de zomer of de charmes van het eiland ontdekken in de winterzon, er is geen slechte tijd om Gran Canaria te bezoeken. Gran Canaria heeft een divers aanbod: stranden en bergen, levendige badplaatsen en idyllische dorpjes, luxe hotels en rustige B&B’s. Het is een geweldige vakantiebestemming met voor elk wat wils. Het fantastische klimaat Gran Canaria van januari tot december is de kers op de taart.

Er is volop gelegenheid om de diversiteit te verkennen, of het nu te voet, op de fiets of te paard is – noem het maar op, u vindt het op Gran Canaria. Voor meer informatie over het klimaat Gran Canaria kunt u de tabellen raadplegen, de gemiddelde waarden in de tabellen gelden voor Maspalomas.

Als u zin hebt gekregen om een vakantie naar Gran Canaria te boeken, vindt u hier de allerbeste aanbiedingen.