Klimaat Barcelona

Klimaat Barcelona – Deze populaire Spaanse stad heeft een mediterraan klimaat van warme zomers en milde winters.

Echter, het weer en de temperaturen zijn gematigd door westenwinden die over de stad waaien vanaf de Atlantische Oceaan, tevens ligt Barcelona op een verhoogd plateau.

De combinatie van deze factoren zorgen voor iets koelere temperaturen en een hogere kans op neerslag dan de meer zuidelijke badplaatsen aan de Spaanse Middellandse Zee kust.

Barcelona is, zoals te verwachten door de locatie van de stad aan de kust, ook koeler in de zomer en warmer in de winter dan gebieden verder landinwaarts.

Klimaat Barcelona

klimaat barcelonaBarcelona ligt aan de Spaanse noordoostkust, ook bekend als de Costa Brava, de ‘wilde kust’. Door de ligging van Barcelona met vele tegenstrijdige wind- en weersystemen is het weer Barcelona heel moeilijk te voorspellen.

Barcelona parel aan de Spaanse kust

Het klimaat Barcelona verandert vaak van jaar tot jaar, afhankelijk welke weersinvloeden op dat moment het sterkst zijn. De Costa Brava (wilde kust) is zo genoemd vanwege het soms onstuimige weer en ook door zijn ruige uiterlijk.

Barcelona is een interessante stad die, ongeacht de weersomstandigheden, geen slechte reistijd kent om te bezoeken. Hoewel je het mooiste weer in de zomer aantreft, als je goed voorbereid bent is een reis aan de stad in de natte, koelere seizoenen ook prima te doen.Weersverwachting Barcelona

 

Lente

Lente  Mrt. Apr. Mei
Max Temp 15 17 20
Min Temp 7 9 12
Zonuren 6 7 8
Regendagen 8 9 9
Zee Temp 13 14 17

Klimaat Barcelona – Voorjaar Stedentrip weer

Wanneer je in het voorjaar een weekend of langere vakantie naar Barcelona wilt plannen, is het handig om te weten hoe het klimaat Barcelona er in maart, april en mei uitziet.

In de lentemaanden is het bijna net zo nat als in de herfstmaanden, maar het wordt overdag wel steeds warmer en zonniger.

Meivakantie Barcelona

De gemiddelde temperatuur overdag stijgt tot 16°C in de maand maart. In april liggen de temperaturen gemiddeld op 18°C, een prima temperatuur om de stad te ontdekken.

herfstvakantie MallorcaIn mei lopen de temperaturen in Barcelona op naar gemiddeld 22°C overdag. In de lentemaanden kun je het ook treffen dat het half april op zonnige dagen al 20 graden is.

De nachten in de lentemaanden maart, april en mei zijn nog koel en liggen gemiddeld rond de 12 graden. De zon schijnt overdag steeds langer in de lente, oplopend tot gemiddeld acht uur per dag in mei. Mist ontwikkelt zich vaak in het vroege voorjaar en de wind kan soms nog koud aanvoelen.

Zomer

Zomer  Jun. Jul. Aug.
Max Temp 24 27 27
Min Temp 16 19 19
Zonuren 9 10 9
Regendagen 5 4 6
Zee Temp 20 23 25

Klimaat Barcelona – Zomervakantie periode

De zomer in Barcelona en aan de Costa Brava duurt van juni tot september, voor veel toeristen de meest populaire tijd om een vakantie Barcelona te boeken.

Barcelona stad met perfecte stranden

Het klimaat Barcelona is in de zomer zoals je aan de Middellandse Zeekust kunt verwachten, warmte en veel zon. Een prima tijd om de mix van moderne, gotische en mystieke architectuur, de vele parken en terrassen van de stad te ontdekken.

In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur overdag rond de 25 graden in de maanden juni en september, in juli en augustus ligt de piek op ongeveer 28°C. De nachttemperaturen liggen in de zomer rond de 20°C. De lage luchtvochtigheid en een constante bries helpen om de zomertemperaturen comfortabel te houden.

Zomer in Barcelona

Mallorca vakantieSoms kunnen weersinvloeden vanuit Noord-Afrika zorgen voor erg hete dagen (de hoogste temperatuur ooit gemeten in Barcelona was 38.6°C overdag). De hete Sahara winden komen via de Middellandse Zee naar Barcelona. Daarom is het altijd handig om de weersverwachting Barcelona in de gaten te houden voor je een reis boekt.

Hoewel Barcelona koeler is dan veel badplaatsen aan de Costa Brava, moet je er rekening mee houden dat het in de zomer soms erg warm is. Er zijn zomerdagen in juli en augustus dat de temperaturen regelmatig boven de dertig graden komen, samen met een hoge luchtvochtigheid kan het dan benauwd aanvoelen. Een bezoek aan de stad, waar je veel wandelt om de stad te ontdekken, kan dan best vermoeiend zijn. Goed en veel (water) drinken is het advies.

Klimaat Barcelona in de maanden juni, juli en augustus. De zon schijnt gemiddeld negen tot tien uur per dag. In september is er iets meer bewolking, maar nog steeds schijnt de zon ongeveer zeven uur per dag.

Zonvakantie Barcelona

klimaat Costa BlancaHoewel Barcelona over het algemeen niet gezien wordt als een strandbestemming, zorgen de aangename warmte en de zon ervoor dat het lange zandstrand van Barcelona vol ligt met zonaanbidders in de zomermaanden. De temperatuur van het zeewater ligt gemiddeld rond de 26 graden overdag in augustus. Ook in juni en juli is het zeewater aangenaam warm om te zwemmen tijdens je Barcelona vakantie.

De kans op neerslag is laag aan het begin van de zomer, maar naarmate het seizoen vordert en het overdag warmer wordt, is de kans op onweer in de avonduren groot. September is de natste maand van het zomerseizoen en is de maand met de meeste neerslag, toch regent het gemiddeld maar negen dagen. De neerslag die valt zijn meestal korte zware regenbuien.

De wind is sterk in de zomer, wat leidt tot vrij hoge golven. De aanwezige wind leent zich perfect voor een scala aan watersporten, zoals zeilen, windsurfen en kitesurfen.

Herfst

Herfst  Sept. Okt. Nov.
Max Temp 25 21 16
Min Temp 17 13 8
Zonuren 7 6 5
Regendagen 6 8 8
Zee Temp 23 20 17

Klimaat Barcelona – Herfst stedentrip

Begin oktober is het nog warm en nat, maar de regenval vermindert snel en de temperaturen dalen verder richting november.

In oktober ligt de maximum temperatuur op 23°C en gemiddeld schijnt de zon 6 uur per dag in Barcelona.

In oktober regent het regelmatig, ook komt er soms mist vanaf de Middellandse Zee en ’s nachts dalen de temperaturen regelmatig tot onder de 15°C.

Het klimaat Barcelona is in oktober dusdanig dat het begin van de maand de beste reistijd is. November is veel koeler, maar heeft nog steeds milde temperaturen overdag met gemiddeld 18 graden. Mist ontwikkelt regelmatig, maar de regenval vermindert naarmate het seizoen vordert.

Winter

Winter  Dec. Jan. Feb.
Max Temp 14 13 14
Min Temp 6 5 6
Zonuren 5 5 5
Regendagen 8 8 8
Zee Temp 15 13 13

Klimaat Barcelona – Kerst stedentrip

In de wintermaanden december, januari en februari is het klimaat Barcelona vrij mild in vergelijking met het winterweer in Nederland.

De gemiddelde temperatuur ligt in de maand december rond de 14 graden. Echter, het weer is erg onvoorspelbaar en zeer gevoelig voor weersinvloeden vanaf de Atlantische Oceaan of vanuit Noord-Afrika.

In december, januari en februari schijnt de zon gemiddeld vier uur per dag, je kunt soms dagen achtereen van een stralende zon genieten.

klimaat IbizaMaar je kunt in deze periode ook hele dagen met grijze luchten aantreffen. Op zulke dagen is het vaak nat, koud en winderig weer en de temperatuur komt meestal niet boven de 4 graden. In de nacht kan de temperatuur zelfs onder het vriespunt komen.

December, Januari en Februari – Matige regenval

Neerslag is matig in de wintermaanden, hoewel je in de maand januari  soms sneeuw in Barcelona kunt verwachten. De laagste temperatuur ooit gemeten in het centrum van de stad Barcelona was minus 9,6 graden in 1896. Tijdens kerst Barcelona in 1962 werd de stad verrast door een sneeuwstorm die ervoor zorgde dat er 50 cm sneeuw viel in het centrum van Barcelona en tot 1 meter sneeuw in de omliggende heuvels van de stad.

Barcelona stedentrip tips

Wil je een lang weekend of vakantie naar Barcelona boeken, dan geven we naast weersverwachtingen en klimatologische omstandigheden ook enkele reistips.

Tip 1: Sightseeing Barcelona

sightseeing-barcelonaBarcelona is rijk aan bezienswaardigheden, twee van de belangrijkste hot spots van de stad zijn de Gotische wijk en de gebouwen van het modernisme. Over het algemeen geldt dat minder meer is. Neem de tijd en combineer bezienswaardigheden en musea die in één wijk liggen.

Terwijl door de week het lawaai van het verkeer kan storen bij de sightseeing, is zondag een ideale dag voor een tocht door de stad.

De metro brengt je zonder problemen naar elke bestemming en je bent in ieder geval sneller dan de bus of een taxi. Alleen door de week kan het in de metro soms overvol zijn.

Tip 2: Stadswandeling

markt-barcelonaMaak een stadswandeling door de stad, natuurlijk kun je dit met een gids doen maar je kunt ook zelf op pad gaan. Ga naar het monument voor Colombus aan de Placa Portal de la Pau. Daar begint de beroemde Ramblas. Hier gaat het naar boven richting Placa de Catalunya.

Daarbij passeer je de Placa Reial met haar stijlvolle arcades en de weekmarkt Mercat de la Boqueria. Je steekt het plein over en wandelt de Passeig de Gràcia in. Met de Casa Amatller en de Casa Battló ziet u prachtige voorbeelden van Catalaanse Jugendstil.

Dan keer je aan de andere kant van de Passeig naar het plein terug en kom je over de Avinguda Portal de l’Àngel bij de kathedraal. Vandaar wandel je verder over de Carrer del Bispe in de Barri Gótic naar de Placa Sant Jaume.

Aan dit plein resideert de Catalaanse regering in Palau de la Generalitat, het Ajuntamento de Barcelona is het gemeentehuis. Je wandelt verder in de Carrer Llibreteria naar het stadsmuseum. De volgende straten heten Placa l’Àngel, Carrer cle la Princesa en Carrer de Montcada, dan sta je voor het Museu Picasso. Ter afsluiting loop je door de Carrer Montcada via de Sta. Maria del Mar terug naar de Ramblas.

Tip 3: Barcelona restaurants

De levensstandaard in Barcelona is hoog en naar verhouding zijn er ook veel dure restaurants. Wie niet zo exclusief, maar wel lekker wil eten, vindt in de taveernes, bodega’s en restaurants langs de Ramblas en in de binnenstad tussen Mercat Sant Antoni en het hoofdpostkantoor het complete Spaanse en internationale culinaire aanbod.

Top 4: Winkelen in Barcelona

winkelen-barcelonaBarcelona’s shoppingwereld omvat zowel de dure boetiekjes als de verborgen stoffige winkeltjes. De meest oorspronkelijke winkels vindt je in de binnenstad: hier zijn er in plaats van de bekende winkelketens kleine kruidenierswinkeltjes, die curieuze, vaak ouderwetse, maar altijd handige gebruiksvoorwerpen aanbieden.

Ook wie zich voor prullaria en antiek interesseert zal iets naar zijn gading vinden rondom de kathedraal. Kunst uit Afrika en Latijns-Amerika wordt in de straten Boquería en Fenàn verkocht. Wie op zoek is naar mode en sieraden doet er goed aan naar de gouden vierhoek te gaan.

Daarmee wordt de winkelzone rondom de Passeig de Gràcia en Rambla de Catalunya bedoeld. Hier vindt je alles wat goed en duur is. Hetzelfde geldt voor de Avinguda Diagonal tussen de metrostations DiagonaI en Maria Cristina. Iets gematigder zijn de prijzen aan de Ramblas en in de oude binnenstad tussen de kathedraal, de concertzaal en de Ramblas. De winkels gaan normaliter om 9 uur open en sluiten om 13 uur, om dan weer tussen 14 en 20 uur open te zijn.

Tip 5: Uitgaan in Barcelona

uitgaan-barcelonaHet nachtleven van de Catalaanse hoofdstad begint op zijn vroegst om 22 uur, dan openen de eerste uitgaansgelegenheden. Veel daarvan zijn sowieso alleen vrijdags en zaterdags geopend, dan is het natuurlijk het drukst.

Na middernacht kan men in veel zaken door de grote toeloop niet meer binnen. Wij raden je aan om tijdig de uitgaansgelegenheid van jouw keuze uit te zoeken. Overal sluiten de deuren pas in de vroege ochtenduren. In een metropool als Barcelona is het aanbod natuurlijk zeer gevarieerd.Men slentert graag over de Ramblas in de richting van de Maremàgnum, een winkel- en ontspanningscentrum waar altijd iets te doen is. Maar ook het Park Olimpic is zeer geliefd; menigeen beproeft in het dichtstbijzijnde casino zijn geluk.

Hippe en trendy mensen geven de voorkeur aan de binnenstad, vooral de buurt rondom de Placa Reial. De alternatievelingen voeten zich aangetrokken tot Gràcia. Het laatste noemen we Raval, waar zich supercoole, maar ook heel gezellige traditionele bars bevinden.