Valencia strand en meer

Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona, wordt vaak over het hoofd gezien. Maar deze stad is vol met spectaculaire bezienswaardigheden, eetgelegenheden, een bruisend nachtleven, leuke winkels, kilometerslange stranden en evenementen.

Bovendien is het de thuisbasis van paella, dat u op elke hoek van de straat kunt eten. Valencia staat voor mediterrane uitbundigheid.

Zelfs tijdens een wintervakantie is het meestal niet koud in Valencia, en kunt u overdag in januari en februari vaak buiten zitten. De lente en de herfst zijn de levendigste seizoenen voor culturele evenementen en bent u bijna verzekerd van warme temperaturen en zon. Hartje zomer kan het onaangenaam warm zijn, maar er is in ieder geval een Valencia strand in de buurt.

Valencia – Wat u niet mag missen

Fietsen door het park

Valencia strandWanneer u voor het eerst in Valencia komt en op weg bent naar het centrum zult u een groot park opmerken. Jardins Del Turia is een uniek park dat loopt langs de bedding van een opgedroogde oude rivier. Huur een fiets en peddel langzaam naar beneden en houd uw ogen open voor indrukwekkende watersculpturen, bruggen, grote visvijvers en straatmuzikanten die belachelijke acts opvoeren.

Parkeer uw fiets ergens en neem het adembenemende omringende landschap in u op. Wanneer u klaar bent om verder te gaan, kijk dan uit naar de Calatrava brug, een witte hangbrug ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava Valls.

Langs het pad heeft u ook uitzicht op de Stad van Kunsten en Wetenschappen, een aantal modernistische gebouwen. Sommige zien eruit als buitenaardse vliegtuigen, met dansende waterpartijen, kronkelende koepelvormige terrassen, watervallen en bomen. Voor de exposities moet u betalen, maar de indrukwekkende buitenkant bekijken kost niets.

America’s Cup

De ligging van Valencia aan de Middellandse Zee maakt het de perfecte haven voor zeilboten en de stad herbergt een aantal van de meest bekende wedstrijdboten. In het recente verleden was het eveneens de thuisbasis van een aantal wedstrijden in de America’s Cup.

De wateren van Valencia zijn tijdens het laagseizoen vaak bezaaid met zeilboten, die door de vlaggen herkenbaar zijn aan hun land van herkomst. Voel je als een kind in de speeltuin op de promenade tegenover de haven en kijk naar de binnenkomende en uitvarende schepen.

Café con Leche

Spanjaarden staan bekend om verscheidene pauzes gedurende de dag. Later op de dag neemt men vaak een biertje, maar ’s ochtends kiezen ze allemaal voor kleine kopjes sterke espresso met een vleugje melkschuim. Neem zelf eens een café con leche bij Café el Principito, een klein café aan de overkant van de Centrale Markt. Hun terras is ideaal voor een pauze, totdat de cafeïne u weer in actie doet komen.

Paella

Samen met ‘jamon serrano’ en ‘manchego’ behoort paella tot de culinaire trots van Spanje en de oorsprong ligt in Valencia. Dit traditionele gerecht wordt ongeveer gemaakt als risotto en omvat een scala aan vlees, vis en groenten dat wordt vermengd met saffraan gekruide, langzaam gestoofde rijst.

Het duurt een paar uur om alle smaken samen te laten komen. Paella wordt meestal gemaakt in grote familieporties, in speciale pannen ter grootte van het deksel van een vuilnisemmer. Aangezien het gerecht hier vandaan komt, zullen de vele restaurants strijden om uw eetlust. Probeer tijdens uw verblijf verschillende variaties van het gerecht.

Las Fallas

Vanaf 15 maart brengen de mensen in Valencia vijf dagen hulde aan de heilige van de timmerlieden, St. Joseph, door eten, drinken, feesten en de bouw van reusachtige beelden (Fallas). Er is elke dag vuurwerk, maar op 19 maart, zult u de echte warmte voelen, wanneer de enorme ‘fallas’ (vaak metershoog) tijdens de afsluitende parade in brand worden gestoken.

Valencia is misschien niet de eerste stad die u bezoekt in Spanje, maar het zal zeker een blijvende indruk achterlaten op Visit Valencia kunt u heel veel extra reisinformatie vinden.