Klimaat Ibiza

Klimaat Ibiza – Als je op zoek bent naar de beste tijd om een vakantie naar Ibiza te boeken, zul je eerst moeten uitzoeken wanneer je wilt gaan. Als je de drukte van het hoogzeisoen wilt vermijden, maar nog steeds goede weersomstandigheden wilt om heerlijk te zonnen op de stranden en andere vakantie activiteiten wilt ondernemen? Op deze pagina vind je de beste reis- en weersinformatie voor een heerlijke Ibiza vakantie.

Klimaat Ibiza – Beste Reistijd

klimaat IbizaHet klimaat Ibiza is dusdanig dat je het populaire Spaanse vakantieeiland het beste kunt bezoeken tussen half april en de derde week van oktober. De maand mei is een van de beste opties – op Ibiza begint dan het zomerseizoen – en er zijn al volop mooie heldere, zonnige dagen en temperaturen die overdag gemiddeld rond de 22 graden liggen. Heerlijk weer om een van de mooie stranden op Ibiza te bezoeken.

Minste neerslag – Juni tot September

De droogste en meest zonnige maanden op Ibiza zijn juni, juli, augustus en september, er is dan zeer weinig neerslag. Vanaf juli tot midden september stijgt de temperatuur overdag naar gemiddeld 30 graden Celsius. Het zeewater rondom het eiland Ibiza heeft in deze maanden een gemiddelde temperatuur tussen de 25ºC – 27ºC.Klimaat Ibiza – Zomermaanden

Ibiza heeft een mediterraan klimaat, je kunt op dit Spaanse eiland in de Middellandse Zee genieten van lange, warme en droge zomers en milde winters. Het eiland staat bekend om zijn perfecte strandweer met warme zomers met overvloedige zonneschijn en weinig regen.

Vakantie Ibiza – Zomermaanden met volop Zon

De lange glorieuze zomers op Ibiza maken – samen met haar beroemde nachtleven! – dat veel jongeren hun vakantie naar dit Spaanse eiland plannen. Van juni tot september schijn elke dag de zon, met een piek van gemiddeld elf uur zon per dag in juli.

Zomerse temperaturen

De temperaturen lopen op van 20°C in de vroege ochtend tot 30°C op het midden van de dag, gemiddeld liggen de temperaturen overdag rond 26°C in juni en september. Vaak liggen de temperaturen overdag rond de 29 graden Celsius in juli en augustus. Kortom, het weer op Ibiza is heerlijk voor een zonnige vakantie. De nachten zijn warm met temperaturen die nauwelijks tot onder 20°C komen.

Verkoelende zeewind aan de stranden

ibiza zonHet klimaat Ibiza in de zomer staat bekend om zijn hoge temperaturen in de maanden juli en augustus, het kwik kan overdag regelmatig stijgen tot over de 30 graden. Toch is er vaak een verkoelende zeebries op de stranden, welke zorgt voor een aangename verkoeling tijdens de warmste uren overdag.

Klimaat Ibiza – Neerslag in zomermaanden

In juli en augustus kan er wel eens een regenbui vallen, maar (echte) neerslag is in de zomermaanden te verwaarlozen; waarschijnlijk zul je tijdens je zomervakantie helemaal geen regen zien. Uit klimaatgegevens blijkt dat de maand juli gemiddeld de minste neerslag heeft met slechts 10 mm over de gehele maand.

In september is er op het eiland Ibiza meer kans op een regenbui. De temperatuur van het zeewater is in de zomermaanden warm, gemiddeld rond 21°C in juni en loopt op tot gemiddeld 26°C in augustus. Het zeewater is van dusdanige temperatuur dat vanaf eind april tot eind oktober er aangenaam kan worden gezwommen vanaf de stranden.

Pas op voor de zon

Boek je een vakantie naar Ibiza, dan is de kans groot dat je de nachten doorbrengt met feesten en geniet van het beroemde nachtleven. Overdag zul je dan wel eens in slaap vallen op het strand. Het weer op Ibiza is perfect voor een dergelijke (jongeren)vakantie, maar wees ervan bewust dat de zonnestralen overdag sterk kunnen zijn en je gemakkelijk kunt verbranden of een zonnesteek oplopen, wat een serieuze domper op je vakantie kan geven!

Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt tegen de zon met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Al dat dansen en feesten op Ibiza en de tijd die je doorbrengt onder de hete zon kan je ernstig doen uitdrogen. Het drinken van veel water voorkomt dit, probeer dus niet alleen alcohol te drinken, maar ook voldoende water. Het is raadzaam om altijd een fles water bij je te hebben.

Klimaat Ibiza – Herfstmaanden

klimaat IbizaOok in de herfstmaanden oktober en november blijft het warm. Het is dan ook een goed moment om een Ibiza reis te boeken. De kans op een regenbui is in de herfstmaanden echter wel groter. Zelfs in oktober gaan de temperaturen overdag vaak over de 20 graden, met gemiddelde temperaturen overdag van 23°C.

In november begint het af te koelen, maar met een gemiddelde temperatuur van 19°C kun je nog steeds aangename temperaturen verwachten in het begin van de maand november. Het is wel verstandig om wat warmere kleding voor de avonden in je koffer mee te nemen, omdat in de avond en nacht de temperatuur kan dalen tot rond de 10°C. September en oktober hebben gemiddeld ongeveer 55 tot 77 mm neerslag, dat is niet zo hoog, hoewel je soms in oktober een aantal regenachtige dagen kunt treffen.

In oktober valt de meeste neerslag op Ibiza

Oktober is de natste maand van het jaar; het is nog steeds aangenaam warm en de zee is nog steeds uitnodigend om in te zwemmen. Toch kan het voorkomen dat er regenachtige dagen tijdens je vakantie voorkomen, en zelfs de kans op een storm is aanwezig. Deze buien en stormen duren zelden lang, de maand oktober heeft een gemiddelde van negen dagen neerslag.

In oktober schijnt de zon gemiddeld nog zeven uur per dag. November is droger, maar ook een stuk koeler dan oktober. De neerslagkans is hoger in het binnenland van Ibiza dan aan de kust, omdat de wolken samenkomen over het heuvelachtige binnenland, waaruit dan regen valt.

Klimaat Ibiza in de Herfst

Het klimaat tijdens de herfstmaanden kan soms onvoorspelbaar zijn. Het is mogelijk dat je tijdens een herfstvakantie Ibiza elke dag kunt genieten van zomerse warmte, maar het weer op Ibiza kan in de herfst ook plotseling omslaan, waarbij de temperaturen dalen. Met name in de avonduren kan het dan kouder aanvoelen. Zorg dat je altijd een warm vest of dunne jas in je bagage stopt als je een vakantie naar Ibiza boekt.

Klimaat Ibiza – Wintermaanden

De winters op Ibiza zijn over het algemeen mild, koude temperaturen zijn zeldzaam. In december, januari en februari ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 11°C. Tijdens een zonnige winterdag kan de temperatuur echter gemakkelijk de 18 graden bereiken. De nachten kunnen koud zijn – als je een vakantieaccommodatie boekt zonder verwarming – de gemiddelde nachttemperaturen liggen rond 8 of 9°C.

December is een vrij natte maand met ongeveer 90 mm neerslag, in januari en februari wordt het weer wat droger. Er valt in deze wintermaanden gemiddeld 50 mm neerslag. Ook in de wintermaanden kan het net als in november soms 2 tot 3 dagen stormen, waar zware regen en harde wind het eiland Ibiza teisteren.

Wat betreft zonneschijn ben je natuurlijk nog altijd beter af dan in ons land, het klimaat Ibiza heeft gemiddeld vijf uur zon per dag in de donkerste wintermaanden december, januari en februari. Om dingen in perspectief te zetten: Amsterdam heeft gemiddeld één uur zon per dag in december. De zee is een beetje koud met een gemiddelde temperatuur van 14°C.

Sneeuw op Ibiza

Af en toe sneeuw – je leest het goed – ook dat kan tijdens de wintermaanden op Ibiza voorkomen. In 2007 viel er zelfs sneeuw op de stranden en kwam de temperatuur uit op -5°C. Dit is ongewoon koud en hoewel de aanblik van sneeuwvlokken niet helemaal vreemd is in de heuvels van Ibiza, is het een zeer zeldzame gebeurtenis.

Klimaat Ibiza – De lentemaanden

klimaat weer IbizaIn het vroege voorjaar kan het ’s avonds nog een beetje koud zijn, hoewel de temperaturen overdag snel klimmen naar gemiddeld 17°C in maart tot 21°C eind april. Op een zonnige lentedag in april kan de temperatuur trouwens snel oplopen tot boven de 20°C overdag.

Eind april, begin mei voel je al dat de zomer op het Spaanse eiland in aantocht is. Dagen met temperaturen van gemiddeld 20 tot 22 graden zijn dan niet meer ongewoon. In maart en april moet je voor de avonden en nachten nog wel zorgen voor warme kleding, m.n. wanneer er nog een koele wind waait.

Neerslag in Maart en April

Neerslag is gematigd in maart en april, je kunt nog wel een aantal regenachtige dagen krijgen, maar er is voldoende zonneschijn om van te genieten. Gemiddeld schijnt de zon in het voorjaar acht uur per dag op Ibiza. De zee warmt ook steeds sneller op, met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 18°C in maart en april. Hoewel sommigen dit nog een beetje te fris vinden om een duik te nemen, is het wel prima weer om te (kite)surfen of andere watersporten te beoefenen.

Klimaat Ibiza – Wees bewust van extreme weersomstandigheden

Op Ibiza kun je te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, wees hiervan bewust bij het reizen naar het eiland. In de late wintermaanden en het vroege voorjaar (meestal tussen februari en maart) kunnen stofstormen over het eiland razen, die worden veroorzaakt door hete Sahara winden. Vanwege de ligging van Ibiza t.o.v. Noord-Afrika kun je hier tijdens je verblijf last van krijgen.Deze hete Sahara (stof)winden kunnen het zicht doen verminderen en de luchtwegen irriteren en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Voor mensen met astma is het zeker aan te raden om in deze tijd van het jaar medicijnen die je hiervoor nodig hebt mee te nemen naar Ibiza.

Net zoals in andere landen is ook het klimaat Ibiza aan veranderingen onderhevig. Langere periodes met droogtes komen de afgelopen jaren steeds vaker voor. Maar ook plotselinge hevige regenval, onweer en hagel zijn geen uitzondering. Zware regenval kan ook leiden tot plotselinge overstromingen, dit gebeurt meestal in het najaar. Boek je een vakantie tussen april en september dan heb je gegarandeerd droog weer – een enkele uitzondering daargelaten.

Langdurige droogte op Ibiza maakt de kans op bosbranden groot, een probleem dat in de zomer verergert. Wees dus voorzichtig met (open) vuur e.d.; de droge vegetatie kan snel de branden en een bosbrand veroorzaken.

Beste Reistijd Ibiza

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het party eiland Ibiza in Spanje te boeken? Hier zijn een aantal feiten die we verzameld hebben uit historische klimaat- en weergegevens:

  • Beste reistijd voor de warmste maanden zijn juli en augustus.
  • De maanden met de minste neerslag en de meeste zonuren zijn mei, juni, juli en augustus. De beste reistijd Ibiza als je verzekerd wilt zijn van prachtig strandweer.
  • De hoogste gemiddelde temperaturen overdag tref je aan in de maand juli.
  • De laagste gemiddelde temperaturen en de koelste maand is januari.
  • De grootste neerslag en de meeste regendagen komen voor in oktober, de natste maand van het jaar. Deze maand moet worden vermeden indien je niet van regen houdt.
  • De minste neerslag valt in juli en daarmee is het de droogste maand, de beste reistijd voor een zonnige en warme vakantie.