Klimaat Mallorca

Klimaat Mallorca – Wanneer we aan Mallorca denken komen als eerste de mooie stranden en baaien in onze gedachten, maar Mallorca is ook een perfecte bestemming voor golf, cultuur, watersport en entertainment.

Klimaat Mallorca

Mallorca heeft een typisch mediterraan klimaat van hete, droge zomers en milde winters. Het eiland is bergachtig en hierdoor zijn er op dit populaire Spaanse vakantie eiland verschillende klimatologische omstandigheden te vinden.

De winden op Mallorca komen meestal uit het noordwesten, hierdoor is het in het zuidoosten over het algemeen warmer en droger. Het noorden van Mallorca en de bergen krijgen de meeste regendagen, maar extreme regenval zal je zelden aantreffen op de Balearen.

300 dagen zonneschijn
Balearen PalmaDe meeste badplaatsen op Mallorca krijgen ongeveer 300 dagen zon per jaar. In de bergen liggen de temperaturen een stuk lager, en vaak aangenamer in de zomermaanden. Mallorca ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van het vasteland van Spanje en ten noorden van Afrika.

De warmste maanden op Mallorca zijn juli en augustus met gemiddeld 29°C. Juli is de zonnigste maand met gemiddeld 11 uur zon per dag en is tevens de maand met de minste aantal regendagen (3 dagen). Het zeewater is het warmst in augustus met een gemiddelde temperatuur van 26°C.Mallorca – Zon – Zee – Strand

Er zijn dus een heleboel redenen om dit eiland in de Balearen te bezoeken. Net als de Canarische Eilanden behoort Mallorca tot de top vakantiebestemmingen in Spanje.

klimaat mallorcaMallorca heeft 550 kilometer kust met enkele van de mooiste baaien en stranden van de Middellandse Zee: witte zandstranden met alle denkbare faciliteiten, maar ook kleine baaien tussen de kliffen en dennenbossen in het noorden van het eiland.

Watersporten populair op het eiland
Schoon, helder water om te zwemmen en watersporten zoals duiken, surfen, vissen en zeilen. Daarnaast zijn er meerdere golfbanen voor alle niveaus. Er zijn prachtige natuurgebieden, zoals de Sierra de Tramuntana bergen in het noorden, en het Cabrera Marine en Terrestrial Natuurreservaat, een groep eilandjes op iets meer dan een uur varen.

De hoofdstad Palma de Mallorca is het culturele centrum van het eiland, met zijn historische oude stad en uitstekende nachtleven. Het eiland heeft uitstekende verbindingen met de internationale luchthaven op slechts acht kilometer van Palma en boot- en veerdiensten vanuit de havens van Palma en Alcúdia.

Weersverwachting

De hieronder genoemde waarden m.b.t. het klimaat Mallorca geven de gemiddelden weer.

  Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei. Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec.
Max
Temp
14 14 16 17 21 25 29 29 26 22 18 15
                         
Min
Temp
6 6 7 9 12 16 19 20 17 14 10 8
                         
Zon
uren
5 6 6 7 9 10 11 10 8 6 5 5
                         
Regen
dagen
15 13 13 11 9 5 3 5 7 12 13 15
                         
Zee Temp 15 14 14 15 18 22 25 26 25 22 19 16

Badplaatsen Mallorca

 • Andratx
 • Arta
 • Cala d’Or
 • Calla Millor
 • Ca’n Pastilla
 • Ca’n Picafort
 • El Arenal
 • Magaluf
 • Palma de Mallorca
 • Peguera
 • Playa de Muro
 • Playa de Palma
 • Sa Coma
 • Santa Ponça
 • Sóller
 • Valldemossa

 

Voorjaar

Lente  Mrt. Apr. Mei.
Max Temp 16 17 21
     
Min Temp 7 9 12
     
Zonuren 6 7 8
     
Regendagen 11 11 9
     
Zee Temp 15 15 18

Klimaat Mallorca – Voorjaars temperaturen

De maanden maart, april en mei zijn populaire reismaanden. De lente hangt in de lucht, het weer Mallorca is heerlijk warm met weinig neerslag.

De gemiddelde temperatuur stijgt overdag tot 17°C in maart. In april stijgen de temperaturen naar gemiddeld 20°C, heerlijk weer om te genieten van een voorjaars zonnetje.

Meivakantie met veel zon
Meivakantie Mallorca – In de maand mei gaan de temperaturen overdag gemakkelijk richting de 24-25 graden. De zon schijnt in mei gemiddeld 10 uur per dag, regen valt er praktisch niet en is eigenlijk te verwaarlozen. In de nachten en avonden koelt het nogal af, een warm vest of dunne jas is geen overbodige luxe.

Lente op Mallorca – aangename temperaturen
De lentemaanden op Mallorca zijn zonniger dan de herfstmaanden, maar het zeewater is in het voorjaar wel kouder om te zwemmen. Het weer Mallorca profiteert van de zuidelijke ligging in de Middellandse Zee. Hete zomers en milde winters zijn een gevolg van de nabijheid van de evenaar.

De omringende wateren zorgen ervoor dat echte extreem hoge temperaturen niet vaak voorkomen. Echter, Mallorca ligt op de route van Noord-Afrika winden, de zogeheten hete sirocco wind.

Deze winden hebben meestal alleen invloed op de temperaturen aan de zuidelijke kust, waar de temperatuur tijdens deze periodes kan oplopen richting 40 graden. Deze sirocco winden kunnen ook veel (zand) stof laten vallen op zijn pad.

Klimaat Mallorca maart – In de maand maart ligt de temperatuur overdag rond de 16°C en ’s nachts koelt het af tot 7°C. De zon schijnt 6 uur per dag en zijn er 13 dagen met 54 mm neerslag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater in maart is 14°C.

ballonvarenKlimaat Mallorca april – In april is de temperatuur overdag 17°C en ’s nachts koelt het af tot 9°C. De zon schijnt 7 uur per dag en er zijn 11 regenachtige dagen met 57 mm neerslag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 15°C.

Klimaat Mallorca mei – In mei loopt de temperaturen overdag op tot 21°C en daalt ’s nachts tot 12°C. Met deze temperaturen en 9 uur zon per dag en slechts 9 regenachtige dagen met 36 mm neerslag is Mallorca een uitstekende keuze als bestemming voor de meivakantie. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 18°C.

Zomer

Zomer  Jun. Jul. Aug.
Max Temp 25 29 29
     
Min Temp 16 19 20
     
Zonuren 10 11 10
     
Regendagen 5 3 5
     
Zee Temp 22 25 26

Klimaat Mallorca – Zomer hoogseizoen

In juni, juli en augustus is het warm op Mallorca met weinig neerslag en veel zon.

Aan het begin van het hoogseizoen gaat de maximum temperatuur overdag in de maand juni richting de 27°C.  in de maanden juli en augustus naar 30 graden.

Volop zon – koele bries
Zonaanbidders zullen verkoeling vinden in het Embat, een lokale wind die koelere lucht van de zee aanvoert.

Terwijl de luchtvochtigheid laag is krijgen de kustgebieden vaak een verkoelend briesje en is de zomerwarmte aan de stranden prima vol te houden.

Zonvakantie Mallorca – Veel zon en hoge temperaturen
klimaat Costa BlancaOp zonnige dagen in juli en augustus kan de temperatuur soms ver over de 30 graden gaan. Als je ervoor kiest om een vakantie Mallorca te boeken is het raadzaam om net als de lokale bevolking een siësta te nemen op het heetst van de dag.

Vermijd in ieder geval de sterkste zonneschijn in de middaguren, zodat je niet verbrand. De temperatuur van het zeewater ligt in de zomermaanden gemiddeld rond de 26 graden. In de vakantiemaanden juni, juli en augustus kun je 12 tot 13 uur zon per dag verwachten.

Klimaat Mallorca juni– In juni bereiken de temperaturen overdag zomerse waarden met 25°C, ’s nachts koelt het af tot 16°C. De zon schijnt 11 uren per dag en de kans op neerslag is met 9 mm in 3 dagen bijna nihil. De gemiddelde temperatuur van het zeewater loopt op tot 25°C!

Klimaat Mallorca juli– In de maand juli is het gemiddeld 29°C overdag en in de nacht 19°C, een van de warmste maanden van het jaar. Ook nu maar liefst 11 uren zon per dag en slechts 3 dagen met wat neerslag (9 mm).

Met 25°C is de temperatuur van het zeewater zeer aangenaam. Het klimaat Mallorca kent prima omstandigheden voor een heerlijke strandvakantie!

Klimaat Mallorca augustus– Evenals in juli is het overdag 29°C en ’s nachts met 20°C zelfs nog iets warmer. De zon schijnt 10 uur per dag en met 5 mm in 5 dagen is de kans op een beetje neerslag opnieuw bijna nihil. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 26°C. Het klimaat Mallorca is ideaal voor de perfecte zomervakantie.

Herfst

Herfst  Sep. Okt. Nov.
Max Temp 26 22 18
     
Min Temp 17 14 10
     
Zonuren 8 6 5
     
Regendagen 7 12 13
     
Zee Temp 25 22 19

Klimaat Mallorca – Herfstvakantie weer

De herfst op Mallorca start eigenlijk pas eind oktober, in september is het nog steeds aangenaam zomers warm weer.

Je kunt eigenlijk stellen dat september en oktober een ideale reisperiode is om de drukte te vermijden van de hoogseizoen maanden juli en augustus.

Herfstvakantie Mallorca – Aangename temperaturen
In september en oktober is het op Mallorca warm genoeg om te luieren op het strand met gemiddelde temperaturen van gemiddeld 24 graden.

In de avond en nacht koelt het af naar gemiddeld 19 graden in september, en zakt verder naar 17°C in oktober. De Middellandse Zee blijft warm genoeg om te zwemmen tot aan het einde van het seizoen.

Meer kans op regen
lanzarote-all-inclusive-fotoNovember Mallorca – De herfst is begonnen op het Spaanse eiland, met een gemiddelde van 19°C is het nog steeds aangenaam warm weer. Voor wie wil overwinteren in Spanje is Mallorca een goede keuze, vanaf november tot februari liggen de temperaturen vaak rond een aangename 15 graden gemiddeld.

In november kunnen de avonden en nachten vrij koud zijn op Mallorca, met een gemiddelde van 12 graden in deze herfstmaand. Er vallen soms hevige buien in de herfst, maar zelden valt er regen voor een langere periode.

Klimaat Mallorca september– September heeft met overdag temperaturen van 26°C en ’s nachts 17°C nog alles in zich voor een aangenaam verblijf. De zon schijnt 8 uur per dag en de kans op neerslag neemt iets toe met 59 mm in 7 dagen. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is nog 25°C.

Klimaat Mallorca oktober – Het klimaat Mallorca kent tijdens de herfstvakantie in oktober prima vooruitzichten; 22°C overdag en ’s nachts 14°C. De zon schijnt 6 uur per dag, de kans op neerslag wordt met 98 mm in 12 dagen wel aanmerkelijk groter. De temperatuur van het zeewater is met 22°C nog altijd zeer aangenaam.

Klimaat Mallorca november– In november daalt de temperatuur tot zo’n 18°C overdag en ook ’s nachts is het met 10°C een stuk koeler. Er is 5 uur zon per dag en er is kans op neerslag met 84 mm in 13 dagen. Het zeewater koelt af naar 19°C.

Winter

Winter  Dec. Jan. Feb.
Max Temp 15 14 14
     
Min Temp 8 6 6
     
Zonuren 5 5 6
     
Regendagen 15 15 13
     
Zee Temp 16 15 14

Klimaat Mallorca – Overwinteren in Spanje

De wintermaanden december, januari en februari hebben een uiterst mild klimaat en het warmste winterweer op het noordelijk halfrond.

De maximum temperatuur is het laagst in januari met gemiddeld 15 graden.

Overwinteren op Mallorca
In december, januari en februari liggen de temperaturen gemiddeld meestal rond de 17 graden. Het kan soms gebeuren dat de temperaturen zakken rond de 8°C in de winter. Een enkele maal is het zelfs voorgekomen dat de temperatuur tot het vriespunt zakte.

Boven in de bergen van Mallorca komt sneeuw vaker voor, maar je ziet het zelden in de badplaatsen. Regen vermindert naarmate de winter vordert. Hoewel regenbuien kunnen voorkomen, komt het maar zelden voor dat het de hele dag regent.Nog veel zon in de winter
De zon schijnt in december, januari en februari geregeld, tot zes uur per dag in december, en oplopend tot acht uur zonneschijn in februari. Deze weersverwachtingen klinken misschien niet zo aantrekkelijk, maar wanneer je een vergelijking maakt met december in Nederland, zul je begrijpen waarom Mallorca door veel Europeanen wordt gekozen om te overwinteren. De wintermaanden zijn een goed moment om een wandelvakantie Mallorca te boeken.

Klimaat Mallorca december – In december koelt het overdag af naar gemiddeld 15°C en ’s nachts is het gemiddeld 8°C. De zon schijnt 5 uur per dag en er is met 78 mm in 15 dagen ook in december neerslag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 16°C.

Klimaat Mallorca januari – In de maand januari is het overdag rond de 14°C en ’s nachts koelt het af tot zo’n 6°C. De zon schijnt 5 uur per dag en er zijn gemiddeld 15 dagen met wat neerslag (65 mm). De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 15°C.

Klimaat Mallorca feubruari – In februari ligt de temperatuur eveneens rond de 14°C overdag en ’s nachts 6°C. De zon schijnt 6 uur per dag en er zijn 13 dagen met totaal 54 mm neerslag. De temperatuur van het zeewater is 14°C.